Sezonul gripal în Marea Britanie a debutat mai devreme comparativ cu anii precedenți

Oficialii sanitari avertizează populația să se vaccineze

Sezonul gripal a început mai devreme anul acesta, au avertizat oficiali sanitari din Marea Britanie. Ei au îndemnat populaţia să se vaccineze, potrivit g4media.ro.

Agenţia sanitară britanică UKHSA a anunţat că numărul cazurilor de gripă a înregistrat o creștere în Marea Britanie, numeroase persoane prezentându-se la medic cu simptome de gripă

UKHSA i-a sfătuit pe toţi cei eligibili să se imunizeze împotriva gripei, avertizând că oamenii au mai puţină imunitate naturală din cauza restricţiilor anti-COVID instituite în ultimii doi în sezonul rece. Potrivit celor mai recente date, internările în spital pentru boli respiratorii cresc cel mai rapid în rândul copiilor sub cinci ani. Nivelurile generale în ceea ce priveşte gripă sunt încă la un nivel relativ scăzut, ceea ce înseamnă că este dificil de estimat cât de mare va fi  nivelul îmbolnăvirilor.În iarna 2017-2018, focarul de virus gripal H3N2 a provocat în jur de 20.000 de decese şi 40.000 de internări în Marea Britanie. Circa 33 de milioane de persoane din Anglia sunt eligibile pentru vaccinare gratuită împotriva gripei anul acesta, inclusiv toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani,. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor din grupa de vârstă 11-16 ani, cărora li se administrează un vaccin sub formă de spray nazal.

Gripa este provocată de un virus care infectează tractul respirator superior și inferior: nasul, sinusurile, gâtul, plămânii și urechea medie

Boala apare de obicei toamna și iarna, fiind caracterizată de focare epidemice care durează 6-8 săptămâni. Gripa este o boală extrem de contagioasă. Virusul gripal pătrunde în organism pe cale aeriană, prin mucoasele din gură, nas sau ochi. Când o persoană cu gripă tușește sau strănută, virusul este transmis prin aer și poate fi inhalat de orice persoană din jur. Perioada de incubare durează de la 18 la 72 ore, timp în care persoana infectată poate deja să transmită virusul altor oameni.

Gripa provoacă anual peste 100 milioane de cazuri de îmbolnăviri doar în Europa, Japonia și SUA. Gripa poate imobiliza la pat un adult sau un copil timp de 3 – 5 zile. Cu tratament adecvat, pacientul se poate recupera în totalitate, însă tusea și starea de oboseală pot persistă zile sau săptămâni întregi.

Studiu: O bacterie din intestin poate inhiba efectele nocive ale nicotinei