Alarmant: Un sistem crucial de curenți oceanici se deplasează spre un colaps care „ar afecta fiecare persoană de pe planetă”

AMOC este un complex de curenți care funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală

Un sistem vital de curenți oceanici ar putea să se prăbușească în câteva decenii dacă lumea continuă să amplifice poluarea care încălzește planeta, avertizează oamenii de știință, fiind vorba despre un eveniment care ar fi catastrofal pentru vremea globală și „ar afecta fiecare persoană de pe planetă”, potrivit g4media.ro.

Un nou studiu publicat în revista Nature, a constatat că curentul de răsturnare meridională a Atlanticului (AMOC) – din care face parte și Curentul Golfului – ar putea să se prăbușească pe la jumătatea secolului sau chiar încă din 2025. AMOC este o încrengătură complexă de curenți care funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală

AMOC transportă apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud. Acesta joacă un rol crucial în sistemul climatic, ajutând la reglarea tiparelor meteorologice globale. Prăbușirea sa ar avea implicații enorme, inclusiv ar apare ierni mult mai extreme și creșteri ale nivelului mării care ar afecta părți din Europa și SUA, precum și o deplasare a musonului la tropice. De ani de zile, oamenii de știință au avertizat asupra instabilității sale pe măsură ce criza climatică se accelerează, amenințând să perturbe echilibrul dintre temperatură și salinitate de care depinde puterea acestor curenți. Pe măsură ce oceanele se încălzesc și gheața se topește, mai multă apă dulce curge în ocean și reduce densitatea apei, făcând-o mai puțin capabilă să se scufunde. Atunci când apele devin prea dulci, prea calde sau ambele, curentul transportator se oprește.Acest lucru s-a mai întâmplat înainte. Cu mai mult de 12.000 de ani în urmă, topirea rapidă a ghețarilor a cauzat oprirea AMOC, ceea ce a dus la fluctuații uriașe de temperatură în emisfera nordică, de 10 până la 15 grade Celsius în decurs de un deceniu.

O oprire „ar afecta fiecare persoană de pe planetă – este atât de mare și de importantă”, a declarat Peter de Menocal, președintele Woods Hole Oceanographic Institution, care nu a fost implicat în studiu

.„Trebuia să ne întoarcem în timp”, a declarat Peter Ditlevsen, profesor de fizică climatică la Universitatea din Copenhaga și unul dintre autorii raportului. Oamenii de știință au analizat temperaturile de la suprafața mării în Atlanticul de Nord, într-o zonă situată la sud de Groenlanda, pe o perioadă de 150 de ani, între 1870 și 2020. Această parte a oceanului este încălzită de apa transportată spre nord de la tropice de către AMOC, a spus Ditlevsen, „așa că, dacă se răcește, este pentru că AMOC slăbește”.

Autorii au sustras apoi impactul încălzirii globale cauzate de om asupra temperaturii apei pentru a înțelege cum se schimbă curenții

.Ei au găsit „semnale de avertizare timpurie” ale unor schimbări critice în AMOC, ceea ce i-a determinat să prezică „cu un grad ridicat de încredere” că aceasta s-ar putea opri sau ar putea să se prăbușească încă din 2025 și nu mai târziu de 2095. Cel mai probabil punct de colaps este undeva între 2039 și 2070, a spus Ditlevsen. „Este cu adevărat înfricoșător”, a declarat el pentru CNN. „Nu este ceva ce ai pune cu ușurință în hârtii”, a spus el, adăugând: „Suntem foarte încrezători că acesta este un rezultat solid”.

MAE, atenționare de călătorie în Grecia