Anunț MAE: Codul roşu de caniculă şi pericolul major de incendii, menținute în Grecia

Turiştii pot solicita reprogramarea vacanţelor, cu respectarea contractelor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile locale menţin prognozele privind codul roşu de caniculă (25-27 iulie 2023), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetaţie (gradele 4 şi 5, pe o scară de la 1 la 5), potrivit g4media.ro.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului tine legătura cu autorităţile, dar şi cu operatorii din turism şi agenţii şi a comunicat că românii din zonele afectate au fost evacuaţi în siguranţă, fără a fi necesară acordarea de asistenţă medicală.

Potrivit MAE, sunt în vigoare pentru data de 26 iulie, stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic); risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfăşurare mai multe incendii de vegetaţie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora”, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu. Cetăţenii români aflaţi în R. Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri). ”Potrivit informaţiilor transmise până în acest moment de către autorităţile elene, românii aflaţi în zonele afectate de incendii au fost evacuaţi în condiţii de siguranţă, fără a fi necesară acordarea de asistenţă medicală. Mai mult, agenţiile de turism locale, care au comercializat pachetele de servicii turistice, şi-au îndeplinit onorabil misiunea de relocare şi/sau repatriere a persoanelor aflate în proximitatea incendiilor de vegetaţie. În continuare, decidenţii Republicii Elene iau toate măsurile necesare pentru protejarea tuturor turiştilor aflaţi în vacanţă, pe teritoriul ţării lor”, a transmis Ministerul Economiei. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Doi brașoveni au cumpărat o mașină cu bancnote scoase la imprimantă