MAE, atenționare de călătorie în Grecia

Grecia a emis cod roșu de caniculă și pericol de extindere a incendiilor de vegetație

Foto: Pixabay.com

Guvernul Greciei menține avertizările privind riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetație (gradul 5) pentru întreg teritoriul țării, pe fondul codului roșu de caniculă în perioada marți 25 – joi 27 iulie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, potrivit g4media.ro.

Din cauza condițiilor meteo extreme, pe teritoriul Greciei sunt înregistrate mai multe incendii de vegetație în Insulele Rodos, Corfu, Evia, Peninsula Peloponez-Corint.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în această perioadă în Grecia să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora. MAE le recomandă, totodată, cetățenilorromâni care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

Legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu

. Cetățenii români aflați în Grecia care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. Județul Botoșani nu mai are medici de chirurgie vasculară și toracică