Îți trebuie doar o funcție pentru a distruge și îți trebuie doar un nume pentru a fi încurajat să distrugi. Mă uimește (și sunt sigură că îi uimește pe mulți) faptul că un singur individ poate face atâtea daune într-o perioadă atât de scurtă. Problema e că planeta și votanții au răbdare cu Trump. Doar că Trump nu mai are răbdare cu planeta.

Ar fi inutil să rediscutăm aroganța sau ignoranța președintelui american. S-au scris romane despre. S-au făcut glume. S-a protestat.

Putem doar discuta ceea ce este nou. O ignoranță nouă:

Administraţia Trump a anunţat luni că a finalizat un plan care va permite forajele pentru petrol şi gaze în regiunea protejată Arctic National Wildlife Refuge din Alaska, fiind pe cale să emită licenţe pe termen de zeci de ani în această zonă înainte de o posibilă schimbare de leadership în Statele Unite, transmite Reuters.

Vorbim de o regiune protejată, cu o suprafaţă de 7,7 milioane de hectare. Este o regiune care adăposteşte animale cum ar fi renii şi urşi polari. Este o regiune care a fost protejată de foraje decenii întregi. Până în fatidicul 2020.

Și totuși. O lege fiscală adoptată în 2017 de republicani a deschis regiunea pentru licenţe pentru petrol şi gaze, acesta fiind un pilon major al agendei preşedintelui Trump în domeniul energiei de extindere a producţiei de carburanţi fosili pe terenuri publice.

Pentru Trump nu contează clima, nu contează viitorul sau generațiile următoare, nu contează ce anume se întâmplă cu planeta. De fapt, pentru Trump nu contează mai nimic, exceptând ego-ul propriu.

Nu are nevoie de monede în plus, dar, atâta timp cât este fericit și câștigă un dolar, nu-i pasă peste câte cadavre calcă sau pe cine ucide.

Dacă noi respirăm aer și avem nevoie de aer pentru a supraviețui, Donald are nevoie de acel dolar pentru a trăi. Respiră dolarul, se simte protejat de dolar și distruge pentru încă un dolar în plus.

În cazul lui nu se pune problema de supraviețuire. Nu o înțelege, nu cunoaște termenul, îl depășește. Și sunt prea multe întrebări simple și multe dileme pe care nu le-ar putea rezolva. Aer curat. Copaci. Animale. Apă curată. Sunt prea multe ecuații. Sunt prea multe calcule.

Un om de afaceri care nu înțelege decât sfera afacerilor, rămâne doar un om de afaceri. Rămâne un om simplu, apreciat de oameni simpli și un om incompetent în meseria sa politică, apreciat de alți incompetenți.

În momentul în care funcția ta nu cunoaște empatie, experiență de conducere sau decență, vei deveni un om mic și lacom, dirijat de o ură copilărească.

Rezultatul? Un inevitabil care s-a produs, deși ecologiştii şi democraţii s-au luptat mult timp să blocheze dezvoltarea de platforme petroliere, a conductelor şi a drumurilor în regiunea protejată.

Motivul? Cineva joacă fotbal cu planeta. Nu dăm nume, că deja ne e silă să repetăm.

Citește și: Australia transformă apa de mare în apă potabilă

#News