Premierul Ludovic Orban  a declarat, marți, că e posibil să nu atace moțiunea la CCR, dar nu pentru că ar renunța la idee, ci doar invocând un conflict juridic. „ În 30 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus moțiune de cenzură în vacanța parlamentară”, a spus acesta, citat de B1 TV.

„Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Sesiune extraordinară – de fapt, e vacanță parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanță parlamentară. N-am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale, dar vă spun ca să înțelegeți, deci o moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4, 5 zile. Gândiți-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune – acesta este textul constituțional – gândiți-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune cred că 18 moțiuni de cenzură în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moțiune? Analizăm, urmează să luăm decizia”, a declarat Ludovic Orban.

„Nu fugim de pe câmpul de luptă”

În contextul epidemiei și a crizei economice, cu un început de an școalar incert și alegeri locale, momentul depunerii acestei moțiuni este unul nepotrivit, România având nevoie de stabilitate.

„Eu nu mă joc cu soarta României. În momentul în care mi-am asumat această poziție de premier, am făcut-o în deplină cunoștință de cauză, asumându-mi toate responsabilitățile și toate consecințele care decurg din asumarea acestei responsabilități. Gândiți-vă că guvernăm într-o perioadă în care, nu numai România, lumea a fost lovită de o criză provocată de pandemie, de o criză economică. În România am avut secetă, am avut inundații, a trebuit să facem față la niște probleme uriașe, la niște provocări cu care nu s-a confruntat niciun alt guvern. Noi nu fugim de pe câmpul de luptă. Noi, în momentul în care ne-am asumat răspunderea de a duce România la liman, de a o readuce pe drumul corect, de a utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a asigura o relansare economică și refacerea prestigiului României în lume, toate aceste obiective ni le-am asumat și le ducem la bun sfârșit. În ceea ce privește șansele moțiunii de cenzură, după părerea mea, această moțiune de cenzură este o aventură care nu are nicio șansă să fie dusă la bun sfârșit”, a mai spus liderul liberalilor.

Citiți și: Orban, despre moțiunea de cenzură: „Un act de iresponsabilitate a PSD”

#News