Niciun continent cunoscut nouă nu a rămas neatins de coronavirus. Și când spun ”cunoscut nouă”, mă refer la continentele pe care mulți dintre noi le-am văzut. Pe care am călătorit. Sau pe care ne-am făcut planuri să călătorim.

Pe un mapamond grav lovit de coronavirus, Antarctica rămâne singurul continent fără Covid. Și vrem să ne asigurăm că va și rămâne așa.

Astfel, cercetătorii care se pregătesc să pornească spre bazele de cercetare de pe continentul austral doresc să se asigure că nu vor duce cu ei acest virus, transmite joi DPA, citată de Agerpres.

Toţi oamenii de ştiinţă care urmează să călătorească în Antarctica vor avea de stat 14 zile în carantină. Apoi, vor face 2 teste de Covid, înainte de 24 august, data hotărâtă pentru pornirea ”expediției”.

”Antarctica este singurul continent liber de COVID-19”, a spus Winston Peters, ministrul neo-zeelandez de externe.

”Susţinerea staţiilor de cercetare din Antarctica prin intermediul Noii Zeelande este de importanţă critică pentru siguranţa şi binele colectiv al oamenilor, inclusiv al neo-zeelandezilor, în Antarctica, şi pentru continuarea unor importante activităţi ştiinţifice pe termen lung”, a adăugat el.

Într-o perioadă în care lumea luptă cu pandemia, cercetarea Antarcticii a fost redusă semnificativ. Până acum, un sezon de cercetare în Antarctica dura din august până în martie, cu participarea a peste 3.000 de cercetători şi personal auxiliar. Acum personalul a fost redus semnificativ, tocmai pentru a nu infesta și acest ultim bastion ”purității”.

Aproximativ 800 de persoane vor vedea anul acesta Antarctica, tocmai din dorința de a o proteja. Ei sunt cercetători din Programul Antarctic al SUA, Noua Zeelandă, Italia şi Coreea de Sud.

Protejăm un continent. Protejăm puritatea locurilor. Cercetăm mai puțin, tocmai din nevoia de protecție. Redevenim mai responsabili, sau suntem forțați să fim mai responsabili? Oricare ar fi răspunsul, rezultatul e același: protejăm, pentru a fi, la rândul nostru, protejați.

Citește și: Avionul Hello Kitty: un zbor spre nicăieri costă 180 de dolari

#News