Reducerea rezervei de apă potabilă e un fapt cunoscut. De-a lungul timpului, ne-au fost prezentate scenarii apocaliptice, în care vom rămâne fără apă de băut. În care vom inventa invenții, doar pentru a nu muri de sete. În care apa potabilă va deveni monedă de schimb, mai prețioasă ca aurul, în prezent.

Înainte care oricare dintre aceste scenarii să devină realitate, cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în apă potabilă, în 30 de minute.

Film SF sau doar știință, pusă în serviciul umanității?

Procesul este departe de science-fiction. Este vorba despre un filtru de înaltă tehnologie, care folosește puterea luminii directe a soarelui pentru a transforma volume semnificative de apă de mare în apă potabilă într-un interval mai mic de 30 de minute, informează Xinhua, preluată de Agerpres.

Filtrul poate prelucra zilnic sute de litri de apă, cu un cost redus. La fabricarea filtrelor au fost folosite cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafaţă a oricărui material cunoscut.

Profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universităţii Monash spune că desalinizarea este cea mai la-ndemână opțiune pentru a rezolva criza apei potabile în lume.

”Desalinizarea a fost utilizată pentru a remedia escaladarea penuriei de apă la nivel global. În contextul disponibilităţii apei salmastre şi a apei de mare, la care se adaugă faptul că procesul de desalinizare este sigur, apa tratată poate fi integrată în sistemele acvatice existente cu riscuri minimale pentru sănătate”, a declarat Wang.

”Dar procesele de desalinizare termală prin evaporare sunt energo-intensive, iar alte tehnologii, precum osmoza inversă, prezintă un număr de dezavantaje, printre care consumul energetic ridicat şi utilizarea chimică în curăţarea membranelor şi declorinare.

Munca noastră oferă o nouă direcţie interesantă pentru proiectarea unor materiale funcţionale în scopul folosirii energiei solare pentru a reduce cererea de energie şi a îmbunătăţi sustenabilitatea desalinizării apei”, adaugă Wang.

Și uite așa, în doar 30 de minute de știință pură, unul dintre scenariile apocaliptice a fost șters din istorie. Aștept cu nerăbdare și rezolvările celorlalte scenarii. Care nu sunt deloc puține.

Citește și: Winston Peters: Antarctica, singurul continent fără coronavirus

#News