Foto: Pixabay.com

 Anunț important făcut de un grup de cercetători din Italia privind tratamentele împotriva cancerului. Cercetătorii susțin că au descoperit un vaccin anti-cancer care declanșează răspunsuri imune la tumori, lucru care ar putea crește eficacitatea medicamentelor de imunoterapie, potrivit digi24.ro.

Descoperirea a fost realizată de cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM).

Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, lângă Torino, cercetarea fiind realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.

 Potrivit cercetătorilor italieni, vaccinul folosește un virus drept cal troian, instruind sistemul imunitar să găsească celulele canceroase

Vaccinul s-a dovedit eficient în asociere cu un medicament imunoterapeutic, atunci când a fost testat în cazul unui număr de 12 pacienți care aveau un subtip de cancer de colon în fază de metastază,

. „Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost în mod cert dovedită și că datele obținute în cadrul primelor studii clinice sunt foarte promițătoare. Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a declarat șefa laboratorului Armenise-Harvard, Luigia Pace. Descoperirea a fost anunțată într-un articol publicat în revista Science Translational Medicine.

Tot anul acesta, un vaccin anti-cancer a fost testat cu succes pe animale și de către oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute și de Harvard Medical School.

Studiu: Foarte mulți fumători ”înrăiți” nu dezvoltă cancer pulmonar