Penitenciar
Penitenciar. Sursa foto: ziare,.com

 Premieră mondială în Marea Britanie, unde va fi construită prima ”închisoare inteligentă”.Aceasta va fi realizată, până în anul 2025, în regiunea în Full Sutton, East Yorkshire, potrivit ziare.com. Alimentarea penitenciarului se va face cu energie solară, deținuții urmând să primească tablete și laptopuri.

Cum va funcționa noul penitenciar

 ”Închisoarea inteligentă” va fi prima care nu va produce emisii de carbon, fiind alimentată cu ajutorul energiei solare, Penitenciarul va avea un design complet electric,fiind dotat cu panouri solare, pompe de căldură și sisteme de iluminat eficiente pentru reducerea consumului de energie.Construcția închisorii va costa aproape 400 de milioane de lire sterline, aproximatv 475 de milioane de euro, lucrările urmând să înceapă în această toamnă .Guvernul britanic a anunțat că penitenciarul, care va deveni cel mai scump din țară, va avea ”cea mai recentă tehnologie inteligentă pentru a reduce criminalitatea și a proteja publicul”.

Deținuții vor avea acces la laptopuri și tablete în celule, urmând să fie conectați la un ”intranet securizat al închisorii” pentru a nu putea naviga pe internet. Aceștia vor putea beneficia de ”acces la educație și formare, astfel încât să poată găsi de lucru după eliberare”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului național de închisori.

Utilizarea dispozitivelor electronice în celulele închisorii nu este o premieră în Marea Britanie, zece penitenciare permițând acest lucru dar cu luarea unor măsuri de protecție adecvate.

Tabletele și laptopurile din celule sunt conectate la intranetul securizat al închisorii, dar nu pot avea acces la internet.

„Asta înseamnă că deținuții pot accesa informațîi despre închisoarea în care se află. De exemplu, pot programa o întâlnire cu medicul penitenciarului sau pot solicita cărți de la bibliotecă sau pot vedea cât de mult credit au pentru a da un telefon familiei lor. Pot citi, de asemenea, informații care îi vor ajută cu revenirea în societate, cum ar fi sfaturi privind căutarea unei case sau a unui loc de muncă după eliberare”, a spus un purtător de cuvânt al Prisoners’ Education Trust.

Marile magazine din Marea Britanie înregistrează o scădere a cifrei de afaceri, din cauza inflației record