Noua roșie este mov. Și va ajunge în magazinele din SUA

Are un nivel crescut de antociani

Sursa foto: Norfolk Plant Sciences

O nouă subspecie de roşie ar putea fi găsită în magazinele alimentare din Statele Unite ale Americii: roșia mov.

Fructul modificat genetic a primit recent aprobarea Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Astfel, roșia mov va putea fi cumpărată de americani până anul viitor.

Roșia mov: mai rezistentă, mai sănătoasă

Potrivit oamenilor de ştiinţă, roșia mov rezistă mai mult decât o roşie obişnuită şi este mai sănătoasă. Fructul a fost modificat pentru a-i schimba culoarea şi a-i spori calitatea nutriţională, arată USDA într-un comunicat de presă la începutul acestei luni.

„Din punctul de vedere al riscului fitosanitar, această plantă poate fi cultivată şi utilizată în siguranţă în reproducere în Statele Unite”, au subliniat reprezentanții Departamentului pentru Agricultură.

Culorile purpurii se datorează nivelului crescut de antociani. Oamenii de știință cred că antocianinele sunt un antioxidant care luptă împotriva cancerului. Acești pigmenți transformă fructele de obicei roşii într-un violet intens, potrivit John Innes Centre UK.

Roșia mov: fie alegi să o consumi, fie alegi să nu o consumi

Un grup de oameni de ştiinţă, unul dintre ei fiind biochimistul şi profesorul Cathie Martin, a produs fructe cu gust de roşii pentru a avea un nivel ridicat de antioxidanți, oferind consumatorilor americani un fel de superfructe, a scris Insider citând CNN.

Potrivit The Sainsbury Laboratory, Martin a reuşit să dezvolte roşia „prin ingineria unui „comutator” genetic precis, derivat dintr-o floare comestibilă”, în 2008. Acum fructul trebuie să primească undă verde de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente pentru a fi distribuit.

Cu toate acestea, au existat critici care şi-au exprimat îngrijorarea că alimentele modificate genetic ar avea efecte negative asupra sănătăţii. Agenţiile majore, precum FDA şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, reglementează strict alimentele modificate genetic.

Norfolk Plant Sciences, o companie înfiinţată de Martin şi Jonathan Jones, urmează să iniţieze anul viitor teste pentru a vedea ce consumatori sunt atraşi de roşiile mov.

„Este foarte abstract, greu de înţeles”, a declarat Nathan Pumplin, directorul general al Norfolk Plant Sciences, cu sediul în SUA, pentru publicaţia amintită. „Dar o roşie mov – fie alegi să o consumi, fie alegi să nu o consumi”.

Citește și Mai multe țări închid ușa în nas turiștilor ruși