Veneția Italia
Veneția, Italia - foto: Iulia Kelt

78 de bariere au fost ridicate în Veneția, orașul fiind închis după o perioadă de 1.200 de ani. Motivul: o maree care ar fi putut ajunge la 153 de centimetri înălțime. Pare puțin, dar efectul ar fi însemnat inundații în jumătate din oraș. Autoritățile locale au reușit să ridice toate cele 78 de porți, axându-se și pe un test făcut în luna iulie a anului 2020.

Respectivele porți formează un sistem de apărare numit MOSE, (Moise), sau Modulo Sperimentale Elettromeccanico, adică Modul Experimental Electromagnetic. MOSE a fost înființat în anul 1984, dar a fost afectat de întârzieri și corupție. De asemenea, s-a crezut că nu va funcționa, dar, surprinzător, ajută Veneția și în anul 2020.

Mareele nu reprezintă o surpriză pentru locuitorii orașului, apărând în special în lunile octombrie și martie. Aceste se mai explică și prin presiunea atmosferică scăzută.

”Sâmbătă a fost prima zi de maree înaltă a acestui sezon pentru Veneția. A fost, de asemenea, ziua în care, după decenii de întârzieri, controverse și corupție, orașul și-a testat în cele din urmă barierele care protejează orașul de inundații”, relatează CNN.

”Aceasta a fost o zi istorică pentru Veneția. Avem o satisfacție uriașă, după ce am petrecut zeci de ani urmărind neajutorați cum apa ajunge peste tot în oraș, provocând pagube uriașe”, a spus primarul Luigi Brugnaro, care a urmărit ridicarea barierelor împreună cu comisarul special MOSE Elisabetta Spitz.

”Anul trecut a fost traumatizant. S-au auzit sirenele și apa a fost de neoprit. Cred că încă nu am înțeles cât de uimitoare este știrea. Aceasta este o nouă zi pentru Veneția, deoarece este prima dată în 1.200 de ani, de când conducerea Veneției s-a așezat în Piața San Marco, când o maree înaltă nu provoacă inundarea orașului. Pentru venețieni, acest lucru e ca primul pas al lui Armstrong pe lună”, spune Sebastian Fagarazzi, un locuitor al Veneției.

Citește și: Țara în care să te muți pentru a fi plătit cu 21 de dolari pe oră

#News