Castelul Kalnoky
Castelul Kalnoky

Castelul Kalnoky a fost ridicat între secolele 17-18, în Micloşoara, județul Covasna, a fost ideea regelui Ungariei și a apărut ca un semn de mulțumire: regele a fost salvat de la moarte de secuiul Kalnoky, bărbatul apărându-l de atacul unui urs. Secuiul a fost înnobilat, primind și un blazon: ursul străpuns de săgeată a devenit stema familiei Kalnoky.

În timp, castelul a fost uitat, așa cum a fost uitată și povestea. A fost moștenit în cadrul familiei Kalnoky timp de multe generații. Apoi a fost vândut lui Eugen Savu, ministrul de finanțe din timpul guvernului Octavian Goga.

A fost naționalizat în 1970, ca mai apoi, sub ignoranța tuturor, castelul să ajungă, cu timpul, o ruină. Acesta a fost și motivul pentru care Consiliul Local Baraolt a decis concesionarea conacului către fundația Kalnoky.

Mult mai târziu, castelul construit în urmă cu aproape patru secole a trecut de la ruină la punct turistic, fiind readus la viaţă de către contele Tibor Kalnoky, urmaşul familiei nobile. Acesta s-a întors în România în anii ’90 și a decis să se stabilească unde au locuit şi înaintaşii săi. De asemenea, castelul uitat a fost transformat total, după o investiţie de 1 milion de euro.

”Noi avem o vedere holistică despre turismul local pentru că avem atât de multe aspecte inedite în România care ar trebui exploatate şi dezvoltate. Micloşoara este un mic sat cu 500 de locuitori, este foarte frumos, foarte vechi, într-un mediu natural care se îmbină cu un stil de viaţă ce nu se mai găseşte în altă parte în Europa. Aici am făcut casele de oaspeţi, care sunt precum un muzeu viu, am făcut şi un pub, iar castelul funcţionează ca muzeu care poate fi vizitat ca obiectiv turistic”, spune contele Tibor Kalnoky.

”Nu numai cazarea este importantă, ci este important să existe şi activităţi astfel încât turiştii să ia parte la viaţa locală. Aici în Covasna sunt multe posibilităţi din punct de vedere natural precum Lacul Sfânta Ana, Cheile Vârghişului sau Lacul Albastru de la Racoş”, explică contele Kalnoky.

De asemenea, adaugă că nu trebuie să uităm ideea de noutate din turism. De un itinerariu nou, de curiozitatea cu care am fost înzestrați sau de turiștii veniți din străinătate. Avem încă multe de învățat iar, în prezent, contele încearcă dezvoltatea unui proiect de turism ecvestru, cu ajutorul fondurilor europene.

”Noi facem ture de la o zi până la o săptămână pe cal, din sat în sat, un lucru care nu mai există altundeva. Până acum am avut oameni doritori de a practica acest tip de turism care au venit din Canada sau Australia.

Întotdeauna i-am întrebat de ce vin aici pentru că au peisaje frumoase şi acolo, iar ei mi-au răspuns că este adevărat, dar că acolo nu au cultură. Aici este punctul nostru forte, avem o natură neatinsă, o natură care este în armonie cu civilizaţia şi avem o cultură străveche încă vie, autentică, un lucru inedit în Europa”, precizează contele Kalnoky.

Citește și: Săcele va deveni stațiune turistică de interes local

#News