În mod paradoxal, Victor Ponta privește ziua de 24 ianuarie cu lipsă de speranță, dar postează an de an (de când are cont de Facebook) aceeași fotografie: o horă cu ie, tricolor purtat cu mândrie naționalistă în piept și zâmbetul lui Antonescu. Crin Antonescu, nu mareșalul. Lângă mâna dată cu altă mână, apare și Victor Ponta mai relaxat, ceva mai tânăr și mai puțin pesimist ca în 2021.

Ponta e nostalgic politic, fără să admită că e nostalgic politic, preferă să trăiască în anul 2011, fără să admită că trecutul sună mai bine decât viitorul și, din lipsă de inspirație sau ancorare în trecut, postează eterna horă.

Postez mereu în 24 Ianuarie această fotografie ; nu din nostalgie ci pentru că în acel 24 Ianuarie 2011 situația economică și socială era foarte dificilă ( poate chiar mai dificilă decât azi) – dar atunci există ceva ce azi nu prea mai are nimeni : SPERANȚA!

La mulți ani de Ziua Unirii ! La mulți ani Iași – Moldova – România!”.

Reacțiile sunt multicolore, diverse și mai scindate ca România înainte de 1859: comentarii pline de speranță, comentarii extrem pesimiste, relația Crin-Victor devine subiect de controverse, ignorându-se Mica Unire, iar sentimentul de vinovăție al românului cu acces la Facebook este constant.

Nu este ignorat nici plagiatul din trecut, iar ambițiile separate ale politicienilor sunt dezbătute în josul fotografiei, ignorându-se complet actul lui Alexandru Ioan Cuza.

Nostalgicii erei Ponta afirmă că ” Unde-s mulți puterea crește. Avem speranța: în 2024 Victor Ponta ne unește!” în timp ce ”opoziția” Facebook vorbește de hoți, guvernare proastă și îndobitocirea prin minciună. Adică, un plus de pesimism pentru pesimismul lui Victor Ponta.

Cu speranță sau fără, Victor Ponta postează aceeași fotografie. De ani buni. Doar mesajul se schimbă. Pentru a evita ideea de plagiat.

Citește și: Ziua Unirii Principatelor Române. La ce evenimente participă demnitarii