Sursa foto: Pixabay

Organizația Meteorologică Mondial ( OMM) a anunțat că anul trecut, oceanele lumii au atins cele mai călduroase și acide niveluri înregistrate până în prezent, iar topirea ghețarilor a provocat creșterea nivelului oceanelor, informează Reuters.

Petteri Taalas, secretarul general al Organizației, a precizat că planeta se confruntă cu o schimbare a climei în fiecare zi, „sub ochii noștri.”

„Căldura captată de gazele cu efect de seră provenite din activităţile umane vor încălzi planeta timp de multe generaţii viitoare”, a declarat acesta.

Umanitatea trebuie să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră

De asemenea, OMM a mai precizat că nivelurile atmosferice de dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră, au depășit toate recordurile în 2021, temperatura medie înregistrată anul trecut fiind cu 1,11 grade mai mare comparativ cu perioada preindustrială.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și precizează că în momentul în care omenirea va depăși pragul de 1,5 grade Celsius, efectele încălzirii globale vor fi catastrofale.

Mai mult, 2021 a fost în topul celor mai călduroși șapte ani din istoria înregistrărilor meteorologice. „Este doar o chestiune de timp până când vom înregistra din nou un alt an cel mai călduros din istorie”, a mai spus Taalas, potrivit Digi24.

Reamintim că oceanele absorb aproape 90% din căldura cumulată de Terra și 23% din emisiile de dioxit de carbon ce provin din activitățile umane. Și oceanele s-au încălzit dramatic în ultimele două decenii, atingând recordul în 2021.

OMM preconizează că temperatura apelor va crește mai mult în următorii ani, iar pentru ca această schimbare să fie contracarată va fi nevoie de secole, dacă nu milenii.

Oceanul a atins, totodată, cel mai ridicat nivel de aciditate din ultimii 26 de mii de ani, iar nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimii 10 ani. Între 2013-2021 s-a înregistrat o creștere anuală dublă, în comparație cu perioada 1993-2002.

Reamintim că Statele Unite s-au confruntat anul trecut cu cea mai călduroasă vară din toate timpurile, fiind înregistrate sute de decese provocate de temperaturile extreme. Mai mult, un incendiu a distrus o suprafață de 4 mii de kilometri pătrați, devenind cel mai mare incendiu de vegetație produs în Statele Unite, mai precis în California.

Citește și articolul: Omenirea, vinovată pentru supraîncălzirea planetei