Sursa foto: Facebook/Radio Eco Natura
Sursa foto: Facebook/Radio Eco Natura

Oamenii sunt principalii responsabili pentru supraîncălzirea planetei. Conform unui studiu recent, toate valurile de caniculă poartă deja amprenta măsurabilă şi caracteristică a încălzirii planetei noastre, anunţa oamenii de ştiinţă specializaţi în analizarea legăturilor dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice, informează AFP, citat de Radio Eco Natura.

Supraîncălzirea este provocată de activităţile umane

Aceste activități stimulează, de asemenea, frecvenţa şi intensitatea inundaţiilor în anumite regiuni ale lumii precum şi apariţia unor episoade de secetă, însă legătura din acest caz este mai puţin sistematică, potrivit unui document publicat miercuri şi prezentat ca un ghid pentru jurnalişti.

Fiecare caniculă din lumea de astăzi este mai puternică şi are o probabilitate mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni”, spun cercetatorii de la Universitatea Oxford.

Deocamdată, clima de pe Terra s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius, în raport cu era preindustrială

Conform sursei citate, până de curând, oamenii de ştiinţă erau reticenţi în a asocia în mod oficial un eveniment meteorologic special cu schimbările climatice, însă ştiinţa atribuirii a făcut progrese uriaşe în ultimii ani, permiţând identificarea şi cuantificarea responsabilităţii avute de încălzirea climatică în apariţia unui eveniment meteorologic, uneori în doar câteva zile.

Valul de căldură înregistrat în primăvara acestui an în India şi Pakistan este analizat în această perioadă, dar ceea ce vedem acum va fi considerat ceva normal, sau chiar frig, într-o lume în care temperatura globală va creşte cu 2 grade Celsius sau cu 3 grade Celsius”, au adăugat oamenii de știință.