Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Inginerie Viterbi a Universității Carolina de Sud personajele masculine sunt de până la patru ori mai prezente în literatură decât cele feminine.

Cercetătorii au folosit tehnologiile de inteligență artificială pentru a ajunge la această concluzie.

Studiul prezintă câteva metode pentru a defini prevalența feminină în literatură. Cercetătorii au folosit NER – Name Entity Recognition, o metodă NLP folosită pentru extragerea personajelor în funcție de gen

Mayank Kejriwal, cercetătorul principal de la Institutul pentru Știința Informației din cadrul Universității Carolina de Sud a fost inspirat de lucrările curente privind prejudecățile de gen. Totuși, a utilizat și propria expertiză în programarea neuro-lingvistică.

Conform publicației Descoperă.ro., pentru a ajunge la aceste produse, Kejriwal și Nagaraj au accesat datele prin intermediul bazei de date a Proiectului Gutenberg. Acesta conține 3000 de cărți de limba engleză, precizează Descoperă.ro.

Genul cărților a fost variat: aventură, SF, la mister, dragoste, nuvele , romane sau poezie

Akarsh Nagaraj, co-autor al studiului și inginer de învățare automată la Meta a ajutat la descoperirea unui raport de 4 la 1 în defavoarea femeilor.

Prejudecățile de gen sunt reale, iar când vedem de patru ori mai puține femei în literatură, are loc un impact subliminal asupra oamenilor consumatori de cultură. Am arătat cantitativ, într-un mod indirect cum prejudecățile din cultură”, a explicat Kejriwal.

Una dintre metodele prin care definim procesul este identificarea numărului de pronume feminine dintr-o carte, prin comparație cu cele masculine. Este clar că femeile din acele vremuri se reprezentau mult mai mult și mai bine decât ar fi făcut-o un bărbat”, au adăugat autorii.