Wikipedia: Cleopatra și Cezar/Jean-Léon Gérôme
Wikipedia: Cleopatra și Cezar/Jean-Léon Gérôme

Oamenii de știință au reușit să descopere parfumul folosit de Cleopatra.

Prin urmare, a fost reconstituit un miros asemănător cu parfumul pe care Cleopatra l-a folosit pentru a-l face pe Iulius Cezar și apoi pe Marc Antoniu să se îndrăgostească de ea.

Cercetătorii au reconsituit parfumul reginei Cleopatra, folosind o combinație de rețete istorice și analize chimice

La scurt timp după moartea ei a apărut o carte cu rețete atribuite reginei recent decedate, precizează publicația Descoperă.ro.

Baza pentru parfumurile și unguentele egiptene era mai degrabă uleiul vegetal sau grăsimea animală, decât alcoolul nostru modern. Parfumurile erau create prin fumul rezultat din arderea de rășini, scoarțe și ierburi parfumate sau prin macerarea rășinilor, florilor, ierburilor, condimentelor și lemnului”, se precizează în lucrare.

Ingredientele principale erau smirna și scorțișoara

Autorii au combinat textele istorice și chimia modernă. Astfel, dr. Dora Goldsmith de la Frele Universitat Berlin și Dr. Sean Coughlin de la Humboldt-Universitat zu Berlin, au testat o serie de substanțe potențiale, în speranța de a descoperi un miros atât de atrăgător, încât l-ar putea face pe un conducător să riște jumătate de imperiu.

O constelație de variabile a produs un miros extrem de plăcut. Nota de bază este una picantă de smirnă și scorțișoară proaspăt măcinată și însoțită de dulceață”, au scris autorii.

Conform studiului, mirosul atrăgător a persistat doi ani, în concordanță cu rapoartele conform cărora parfumurile egiptene își păstrau calitatea atunci când erau transportate.