Sursa foto: Facebook/Radio Eco Natura
Sursa foto: Facebook/Radio Eco Natura

Temperatura medie anuală va depăși pragul de 1.5 grade Celsius peste valorile preindustriale, în cel puţin unul dintre următorii cinci ani.

Anunțul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, conform Radio Eco Natura.

Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Acesta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026”, a indicat autorii studiului.

Există, însă, doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1.5 grade Celsius.

Secretar general ONU: ”Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris”

Atât timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească. În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Intervalul 2022-2026 reprezintă perioada în care temperatura anuală va deveni cea mai călduroasă din istorie

Potrivit unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), este foarte probabil (93%) ca la cel puţin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.

Acest record este deţinut în prezent de anul 2016, care a fost marcat de un puternic episod El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creşterea temperaturilor.