Foto: Facebook/Radio Eco Natura
Foto: Facebook/Radio Eco Natura

Roverul Perseverance al NASA și-a început misiunea de căutare a formelor de viață pe Marte, precizează Radio Eco Natura.

Roverul va cerceta zona din împrejurul craterului Jezero. Acesta este punctul în care  Perseverance a aterizat, în urmă cu aproximativ un an.

Perseverance va examina rocile care, conform cercetătorilor, par să aibă cele mai mari șanse de a păstra dovezi care să confirme existența unor forme de viață pe Marte

Vechea delta Jezero de pe Marte, o colecție masivă de roci și sedimente în formă de evantai la marginea vestică a craterului, s-a format la convergența dintre un râu cu un lac, cu miliarde de ani în urmă.

Delta din craterul Jezero este principala țintă astrobiologică a Perseverance. Acestea sunt rocile despre care noi credem că au cel mai mare potențial de a păstra forme de viață antică, dar care ne pot detalia, de asemenea, clima de pe Planeta Roșie și cum aceasta a evoluat de-a lungul timpului”, a declarat cercetătorul adjunct al proiectului NASA, Dr. Katie Stack Morgan.

Roversul se află la cea de-a 3-a misiune pe Planeta Roșie

Robotul are doar misiunea de a colecta roci care vor fi aduse pe Pământ de următoarele misiuni ale NASA, până în 2030, pentru a fi analizate în detaliu de cercetători.

Roverul a fost lansat pe 30 iulie 2020. Este a treia misiune care ajunge pe Marte, după sonda Hope lansată de Emiratele Arabe Unite (pentru monitorizarea climei) și nava Tianwen-1, lansată de China pentru explorarea atmosferei.