Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte

Călătorie lungă, peste 470 milioane de km în 7 luni

Roverul Perseverance al NASA, cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă a străbătut joi atmosfera marțiană și a atins solul marțian în siguranță, în căutarea urmelor de viața microbiană pe Planeta Roșie, relatează Reuters.

Managerii misiunii de la Jet Propulsion Laboratory au izbucnit în aplauze și urale în timp ce semnalele radio au confirmat că roverul cu șase roți a rezistat coborârii și a ajuns în zona țintă din interiorul craterului Jezero, locul unui lac marțian acum dispărut.

Vehiculul robot a navigat prin spațiu aproape șapte luni, parcurgând 472 milioane km înainte de a intra în atmosfera marțiană cu 19.000 km pe oră.

Debarcarea a reprezentat cea mai riscantă parte a efortului de doi ani, în valoare de 2,7 miliarde de dolari, al cărui scop principal este de a căuta posibile semne fosilizate ale microbilor care ar fi putut trăi pe Marte în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani, când a patra planetă de la soare era mai caldă, mai umedă, oferind condiții favorabile vieții.

„I am safe on Mars” (Sunt în siguranță pe Marte) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la 470 de milioane de kilometri depărtare. 

Biden, „la picioarele” roboțelului

Președintele Joe Biden a urmărit în picioare transmisiunea NASA cu momentul istoric în care roverul Perseverance a ajuns pe Marte. „Felicitări NASA și tuturor cărora munca grea a făcut posibilă aterizarea istorică a Perseverance. Astăzi a demonstrat încă o dată că, cu puterea științei și ingeniozitatea americană, nimic nu este dincolo de domeniul posibilităților”, a fost mesajul lui Biden. Fotografia cu președintele Biden a strâns sute de mii de aprecieri pe Twitter.

Două alte misiuni pe Marte sunt planificate pentru a prelua probele și a le returna NASA în următorul deceniu.

Citește și: NASA e ofensată: planete, emoții și sentimente