Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că marți va avea un discurs în fața ONU, în care va încerca să atragă din nou atenția asupra crimelor de război pe care soldații ruși le fac pe teritoriul ucrainean.

Într-un mesaj pe care l-a transmis în cursul nopții, acesta a mărturisit că Ucraina nu va uita atrocitățile ce au avut loc în ultimele cinci săptămâni și a promis că toate crimele de război comise de Putin vor fi documentate și pedepsite.

De asemenea, Zelenski a spus că Ucraina va colabora cu Uniunea Europeană pentru ca acest lucru să se întâmple. Mai mult, liderul ucrainean a precizat că este în interesul Kievului să aibă loc o anchetă transparentă și deschisă.

„Invadatorii pot avea o atitudine diferită față de crimele lor”

Președintele Ucrainei susține că Moscova a lansat deja o campanie falsă pentru a-și ascunde vinovația cu privire la uciderile în masă ale civililor din mai multe orașe ucrainene.

„Vor da zeci de interviuri, vor face înregistrări reeditate și vor ucide oameni special pentru a face să pară că au fost uciși de altcineva. Ei au folosit aceeași tactică atunci când ocupanții au doborât un Boeing malaezian deasupra Donbasului. Au dat vina pe Ucraina. Au venit chiar cu diverse teorii ale conspirației.”, a spus acesta, potrivit Digi24.

Reamintim că luni, Zelenski a fost în vizită la Bucea, orașul unde forțele ruse au comis crime de război care vor fi „recunoscute ca genocid.” Vizita nu a fost anunțată, aceasta fiind prima ieșire a lui Zelenski de la începutul războiului din 24 februarie.

Președintele a ajuns în jurul prânzului, fiind înconjurat de soldați înarmați. Acesta a declarat că mii de oameni nevinovați au fost uciși de către armata rusă.

„Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid. Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”, a spus acesta.

După discursul pe care l-a avut, președintele ucrainean a intrat într-o gospodărie pentru a vorbi cu un cuplu de bătrâni care au scăpat să fie torturați de ruși.

Citește și articolul: Președintele Zelenski a vorbit la Premiile Grammy. Ce le-a transmis artiștilor