Sursa foto: Pixabay

După o investiție de 1 miliard de euro într-un rover pentru misiunea spațială ExoMars, vehiculul proiectat s-ar putea să nu mai ajungă niciodată pe planeta roșie, informează The Guardian.

Misiunea ar fi trebuit să înceapă luna trecută, dar din cauza izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, aceasta a fost amânată. În scenariul optimist, roverul ar urma să ajungă pe Marte peste doi ani, dar cercetătorii britanici sunt de altă părere.

Astronomul și profesorul John Zarnecki de la Open University a precizat că este „de neconceput” ca Marea Britanie să mai lucreze cu Rusia, această atitudine fiind de durată.

Ce soluții există pentru a trimite un vehicul de cercetare pe planeta Marte

Noul rover ce este blocat în depozit din cauza conflictului ruso-ucrainean avea posibilitatea de a extrage probe de la doi metri sub suprafața marțiană. Majoritatea roboților trimiși pe Marte au reușit, până acum, să ia probe de sol de la o adâncime maximă de 6 centimetri.

Profesorul Andrew Coates e de părere că sub doi metri există „urme de viață ar fi mai protejate de razele cosmice care lovesc suprafața marțiană.”

De asemenea, directorul executiv adjunct la Societatea Astronomică Regală Robert Massey a avertizat că dacă misiunea va fi amânată până la începutul anului 2030, vehiculul va fi învechit, fiind dezvoltate alte noi sisteme de lansare-aterizare pe Marte.

Totodată, o altă problemă este reprezentată de Stația Spațială Internațională ( SSI), care se bazează pe un sistem de propulsie rusesc. Dacă Rusia decide să încheie orice fel de colaborare cu SSI, laboratorul spațial riscă se apropie de pământ și să se prăbușească.

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale din Rusia, a declarat că Rusia va determina pe cont propriu „cât de mult va funcționa SSI”, sancțiunile occidentale fiind cele care vor putea provoca ieșirea de pe orbită a stației spațiale.

Citește și: Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte