Diana Șoșoacă (captură video)

Proiectul inițiat de senatoarea Diana Șoșoacă privind „măsurile pentru prevenirea și combaterea antiromânismului” va intra in dezbatere în comisiile din Camera Deputaților, transmite Digi24.

Potrivit acestui proiect, fapta persoanei de a promova, în public,  în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie „infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”. Mai mult, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi fapta de „distribuire sau punere la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații” considerate materiale antiromânești.

Proiectul a fost respins de Senat (115 voturi la 13) și a ajuns, ieri, la Camera Deputaților, care este for decizional.

În expunerea de motive, ce s-a întins pe 22 de pagini, Diana Șoșoacă face referire la mai multe personalități din cultura românească, iar cea mai importantă trimitere este făcută la adresa lui Emil Cioran, care „a încercat să nu mai fie român, a devenit chiar cel mai mare stilist al limbii franceze, a refuzat să mai vorbească limba română sau să mai revină vreodată în țara natală, dar în ultimul an de viață, bolnav fiind de Alzheimer, a uitat… limba franceză.”

Totodată, Diana Șoșoacă a făcut o paralelă între identitate și culoarea cu care te-ai născut, considerând că aceasta este dată și de acceptarea locului nașterii, dându-i ca exemplu pe Shakespeare, Goethe, dar și pe Brâncuși.

De la intrarea în Parlament, Diana Șoșoacă are cinci inițiative legislative, trei dintre ele fiind în comisii (Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale; Propunere legislativă privind unele măsuri administrative şi fiscale din starea de urgenţă; Propunere legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiromânismului), una la Senat (Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.211 din 2011 privind regimul deşeurilor) și una care a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere (Propunere legislativă pentru abrogarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19).

În privința ultimei inițiative, Diana Șoșoacă susține, în expunerea de motive, că „Legea nr. 55/2020 a dus la o stare de alertă continuă, conferind Guvernului atribuțiile Parlamentului și ducând la încălcarea perpetuă a drepturilor și libertăților cetățenești, Guvernul considerându-se creatorul acestora și forul decizional care dispune limitele și acordarea drepturilor și libertăților cetătenești, ceea ce încalcă grav atât Constitutia României, cât, mai ales, Declarația Universală a Drepturilor Omului. (…) În ultimul an, instanțele au anulat pe banda rulantă hotărâri ale Guvernului care prelungesc la nesfârșit starea de alertă, Legea nr. 55/2020 fiind baza instituirii dictaturii în România”, se arată în expunerea de motive a Propunerii Legislative pentru abrogarea Legii nr. 55/2020.

Citește și: Diana Șoșoacă vrea să trimită antiromânii la „răcoare”