Reguli noi pentru ieșirea minorilor din țară

Procedurile pentru călătoriile cu minori au fost simplificate

Guvernul a adoptat o hotărâre care elimina obligația persoanelor fizice, altele decât părintele sau tutorele, care însoțesc minorii la ieșirea din țară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar, potrivit romaniatv.net.

Decizia are scopul de a simplifica procedurile pentru călătoriile cu minori, fără a compromite securitatea națională.

Politiștii de frontieră vor putea verifica situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor prin intermediul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar (ROCRIS), iar cazierul judiciar poate fi emis pe loc. Accesul la informațiile relevante este asigurat pentru a garanta siguranța călătoriilor cu minori. Modificările au fost deja incluse în Legea nr. 329 din 2023, care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Hotărârea reglementează posibilitatea de expediere a pașaportului simplu electronic prin servicii de curierat, la orice adresă din România. Costurile sunt suportate de solicitant, expedierea în cauză realizându-se în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a paşaportului. Implementarea acestui sistem va fi realizată odată cu asigurarea condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025. Această inițiativă are ca scop facilitarea procesului de obținere a documentelor de călătorie pentru cetățenii români.

Director de la Complexul Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență