Diana Șoșoacă (Foto: Aktual24)

Senatoarea Diana Șoșoacă a inițiat un proiect de lege privind „măsuri pentru prevenirea și combaterea antiromânismului”, iar aceste fapte să fie pedepsite cu închisoare până la cinci ani, dar și interzicerea unor drepturi.

Antiromânismul aceste definit ca percepția referitoare la români și România, „exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ura împotriva românilor, a istoriei, a identității, a proprietăților acestora, a sărbătorilor acestora și a României, împotriva instituțiilor publice și organizațiilor neguvemamentale, a liderilor comunităților românești sau a lăcașurilor de cult, a tradițiilor și a limbii române”.  

Potrivit acestui proiect inițiat de Diana Șoșoacă, fapta persoanei de a promova, în public,  în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie „infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Totodată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi fapta de „distribuire sau punere la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații” considerate materiale antiromânești.

Șoșoacă își motivează proiectul cu personalități ale artei și culturii românești

În expunerea de motive a acestui proiect de lege, Diana Șoșoacă face referire la mai multe personalități din cultura românească, iar cea mai importantă trimitere este făcută la adresa lui Emil Cioran, care „a încercat să nu mai fie român, a devenit chiar cel mai mare stilist al limbii franceze, a refuzat să mai vorbească limba română sau să mai revină vreodată în țara natală, dar în ultimul an de viață, bolnav fiind de Alzheimer, a uitat… limba franceză.”

Totodată, Diana Șoșoacă a făcut o paralelă între identitate și culoarea cu care te-ai născut, considerând că aceasta este dată și de acceptarea locului nașterii, dându-i ca exemplu pe Shakespeare, Goethe, dar și pe Brâncuși.

„Identitatea este ceva de care nu poți scăpa. Te naști român sau englez, sau francez, sau sârb, sau ungur, ca și cum te-ai naște de culoare sau alb, ori înalt sau scund. Identitatea nu este neapărat ceva de rău sau de bine, este pur și simplu un dat/o fatalitate. Irevocabilă. A încerca să nu mai fii român este ca cum ai încerca să nu mai fii de culoarea cu care te-ai născut. (…) Brâncuși este cel mai mare sculptor modern al lumii pentru că a avut inteligența, instinctul sau genialitatea de a ramâne, din punct de vedere etnic, român”, se mai arată în expunerea de motive de 22 de pagini.

Citește și: Diana Șoșoacă: „Ține minte ce îți spun: noi nu uităm, noi nu iertăm! Noi suntem pedeapsa voastră!”