Traficul pe mai multe sectoare ale Transalpina şi Transfăgărăşan se închide începând de joi

CNAIR recomandă conducătorilor auto să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenţie şi să respecte semnalizările şi atenţionările oficiale.

Traficul pe mai multe sectoare ale drumurilor montane Transalpina şi Transfăgărăşan se închide, începând de joi, ora 7:00, din cauza condiţiilor meteorologice prognozate, a comunicat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Circulaţia rutieră va fi interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe sectoarele de drum DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului (km 34+800 – km 59+800), DN 7C (Transfăgărăşan) între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă (km 104+000 – 130+800). Potrivit reprezentanților CNAIR, s-a reuşit în acest an, printr-un efort susţinut şi cu ajutorul condiţiilor meteo favorabile,  menţinerea circulaţiei deschise pe aceste rute montane o perioadă de timp mai lungă decât de obicei, dar prioritatea principală este integritatea şi viaţa celor care merg pe drum, potrivit digi24.ro.

CNAIR recomandă conducătorilor auto care tranzitează în această perioadă rute montane să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenţie şi să respecte semnalizările şi atenţionările oficiale.

Temporar, traficul pe Transalpina sau Transfăgărășan a fost oprit de mai multe ori, până acum, ambele drumuri montane rămânand deschise circulației publice în luna noiembrie, în premieră, în funcție de condițiile meteo. De mai multe ori în acest an, chiar și în timpul verii, circulația publică pe cele mai înalte, renumite și mai spectaculoase drumuri montane din România, a fost sistată temporar, din diverse motive, cum ar fi  vremea, căderi de pietre, desfășurare de evenimente. Oficial, ambele ar fi trebuit închise până în primăvara anului viitor încă de la sfârșitul lunii octombrie.

Din cauza revoltele hotelierilor de pe cele două tronsoane, nemulțumiți că ambele obiective turistice sunt exploatate mult prea puțin, guvernanții au regândit strategia.

„De principiu, noul regulament care este comun pentru Transalpina și Transfăgărășan spune că este închiderea acestor tronsoane se face în funcție de condițiile meteo. Și tot de principiu, sunt deschise până la finele lunii octombrie, dacă vremea o permite se prelungește perioada, dacă nu se micșorează, se închide mai înainte”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekeș.   Reprezentantul DRDP Brașov a menționat și care sunt cele mai des întâlnite pericole, mai ales pe Transfăgărășan. „Pe aceste tronsoane se pot lua măsuri până la un anumit punct, când vine vorba să le cureți de zăpadă, spre exemplu. Dar când încep să cadă și pietre – fenomen extrem de periculos și de des întâlnit în perioadele de trecere de la cald la frig și invers, adică primăvara când zăpada se topește și toamna târziu – iarnă când începe se înghețe, pentru că se mișcă pământul, stânca, lucrează apa, problema este diferită. Peste zi apa se topește, pătrunde printre stânci, iar peste noapte îngheață”.

Șef din Poliția Locală Alba Iulia, demis după ce a fost condamnat definitiv pentru conducerea sub influența alcoolului