Toți se plâng de ziua de luni, chit că vorbim de Spania, România sau vreun stat mai necunoscut sistemului nostru solar. Aș putea face pariu că și într-o galaxie îndepărtată, ziua de luni dă de furcă unor omuleți verzi.

Cu toate astea, Spania are parte de statistici încurajatoare, iar ziua de luni și-a pierdut din antipatie. Prea multe săptămâni de virus, moarte și pandemie te fac să visezi la ziua de luni, așa cum visează un copil la darul de Crăciun.

Să ne înțelegem, încă suntem sub asediul unui virus nou și imprevizibil. Încă nu cunoaștem cum funcționează exact și cum ar funcționa medicamentele împotriva lui. Încă nu știm cu exactitate ce repercusiuni are asupra organismului nostru. Și nu, nu toată Spania a ajuns luni la locul de muncă.

Există societăți și companii restrânse care au avut mult curaj. Un exemplu este Grupul Industrial Nicolas Correa, din Burgos. Cu toate că angajații și-au reluat activitatea, grupul a anunţat că va avea grijă de sănătatea fiecărui angajat și se vor lua măsuri, că vor exista anumite norme și restricții.

”Vom continua să lucrăm în schimburi, cu intrări şi ieşiri separate pentru a evita concentrarea la un loc a unui număr mare de angajaţi”, a subliniat grupul. De asemenea, uniforma s-a schimbat. În loc de cravată și sacou, oamenii vin la muncă în costum de protecție.

Legat de Spania, nu sunt vești minunate, dar nu mai sunt vești înfricoșătoare. Și, în cazul de față, faptul că nu se mai moare, este o veste bună. Cea mai bună. Au existat 517 cazuri de decese în Spania doar luni. Duminică au fost consemnate 619 de decese. Și da, ajungi la concluzia că au fost salvate niște vieți, că virusul a cruțat și că scăderea semnificativă este o veste bună.

Că s-a respectat sau nu Paștele catolic, mulți spanioli au ajuns la locurile de muncă începând cu ziua de luni. Sau cu a doua zi de Paște. Uite încă un moment în care libertatea și siguranța dau clasă dogmelor religioase. Potrivit presei locale, în Madrid în jur de 300.000 de angajați au semnat condica. Și aici nu e doar o condică de serviciu, e mai mult de atât. E condica vieții.

Citește și: Avem sau nu parte de concediu vara asta?

#News