Și nu, nu vorbesc de zilele de concediu legale, pe care angajatorul trebuie să le aprobe. Vorbesc de concediu din ăla, la munte sau la mare, în țări străine, city-break-uri și orice activitate care presupune părăsirea locuinței, pentru a te relaxa în altă parte.

Recunosc cinstit: ca fumător de cursă lungă, de când s-a interzis fumatul în baruri, iarna e un calvar. Nu mai poți merge la un munte, că e frig și nu e tocmai ok să fumezi afară; nu mai poți ieși la o bere în public, că e frig, și fumatul afară e groaznic. Deci, de câțiva ani încoace, de-abia aștept primăvară, pentru a-mi reîncepe viața socială și prin câte o ieșire rapidă și intensă pe la munte/mare.

Anul ăsta însă mi-a stricat planurile. Unde să iei trenul în plină pandemie? Unde să te duci, când parte din locațiile mele favorite sunt în carantină totală? Cum să te riști să planifici ceva, cât de mic, fie el și prin iulie, când încă nu știm cât va dura coronavirusul?

Pandemia ne-a schimbat viața. Ne-a luat interacțiunea socială, ne-a luat activitățile rutinante, dar care ne țineau în ritm, ne-a luat până și concediul. Ne-a dat… Virus, aia ne-a dat! Paranoia, spălat pe mâini de X ori pe zi, cu toate că stăm în casă, senzația de sufocare, că afară e frumos, și acum trebuia să fim pe o terasă, la soare, nu în casă, sperând să treacă.

Ne-a mai dat, ce-i drept, și speranța că oamenii pot fi și buni, și săritori. Ocazia de a vorbi, doar la telefon, ce-i drept, cu oameni cu care nu vorbeam atât de des, din lipsă de timp. Posibilitatea de a învăța (sau a exersa mai mult) skill-uri pe care nu știam că le avem. Mai mult timp pentru noi, chiar dacă numai în casă. Mai puțină poluare.

Și nici un concediu în vară. Cel puțin pentru moment.

Dacă noi suferim că nu putem pleca, sunt mult mai mulți care suferă din cauză că, dacă noi nu plecăm, ei își pierd locuri de muncă și afaceri. Aici vedeți și părerile lor, ale oamenilor din turism.

Oricum. Pierdem câte ceva, câștigăm câte ceva. Eu trăiesc cu speranța că, la anul pe vremea asta, totul va fi doar o amintire de care vom putea râde, pe o terasă cu vedere la munte.

Citește și: Tipuri de oameni pe vremea coronavirusului

#News