Moldovenii sunt mai reticenți la vaccinare

Explicația îi aparține medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, într-o conferință de presă, motivul pentru există diferențe mari în ceea ce privește rata de vaccinare în România, aceasta fiind pusă atât pe seama reticenței unei părți din populație, dar și pe gradul de îmbătrânire din zona Moldovei.

„În nici un caz nu e o problemă de aprovizionare (n.r. – cu doze de vaccin) în Moldova. Ține și de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. Ne dorim ca numărul celor care se vaccinează să fie în creștere. Cred că există destulă deschidere pentru ca toate persoanele să se poată vaccina.

Sunt și erau date previzibile. În aceste zone erau aveam informații că era cea mai mică dorință de vaccinare. Ține și de vârstă, de faptul că multe persoane sunt în vârstă, iar dezinformarea a jucat un rol în rândul acestor persoane. Rolul nostru este să ne asigurăm că informăm persoanele și sigur că ne dorim să vină într-un număr cât mai mare la vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Totodată este vorba și de practica religioasă, de statutul social și profesional al celor din acele zone.

București, Cluj și Sibiu, în topul vaccinaților

Într-un top realizat pe baza ratei de vaccinare, Capitala conduce cu 33,8% din populația rezidentă, urmată de județul Cluj, cu 30,2% și Sibiu, cu 23,7%.

„Am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național. Populația la care facem referire este populația rezidentă, așa cum ea este raportată de Institutul Național de Statistică”, a precizat Gheorghiță. Dacă eliminăm populația sub 16 ani, este o rată de acoperire vaccinală, în momentul de față, de 40%, în București, în timp ce județul Cluj are o rată de peste 35%, iar Sibiul de 28,9%.

Vaccinarea adolescenților, din august

Pentru vaccinarea copiilor, Valeriu Gheorghiță consideră că nu este necesară o campanie de informare adresată strict acestora, ci mai degrabă una de informare a părinților. Mai mult, acesta este de părere că părinții care s-au vaccinat deja vor fi mult mai dornici să își vaccineze copiii. În ceea ce privește o campanie de informare, punctuală pentru această categorie de vârstă, Gheorghiță a precizat că sunt așteptate câteva indicații atât din partea OMS, cât și a UNICEF. Totodată a menționat faptul că pentru această categorie de vârstă sunt, în acest moment, eligilbil, aproximativ 800.000 de persoane, nefiind o problemă cu privire la acoperirea acestui necesar de doze. „Avem peste 20.000 de doze de la Pfizer contractate care sunt livrabile până în septembrie, care pot fi administrate și acestor persoane. E vorba de circa 800 000 de persoane pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Arafat anunță prelungirea stării de alertă, cu noi reguli