Sorin Cîmpeanu are o soluție pentru profesorii pensionari

Plata cu ora, în contextul în care aceștia nu mai au voie să cumuleze pensia cu salariul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat, vineri, că a găsit o soluție pentru situația în care pensionarilor nu li se mai permite cumularea pensiei cu salariul. Aceasta este plata cu ora. Prevederea necumulării celor două surse a fost adusă în spațiul public de ministrul Muncii, Raluca Turcanu.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să aleagă între pensie și salariu. Mai mult, aceste persoane ar putea opta pentru ieșirea la pensie la vârsta de 70 de ani. În acest moment, bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani.

Premierul Florin Cîţu a declarat că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de primul-ministru „foarte bun”.

Citește și: Firea suspectează că se urmărește creșterea vârstei de pensionare la 70 ani

O nouă variantă pentru călătoriile studenților

Cîmpeanu a precizat că va vota propunerea făcută de liberalul Roman, cu privire la transportul studenților, precizând totodată că sumele necesare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor. Mai mult, acesta este convins că propunerea ar putea să treacă. „Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate, călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament.

Citește și: Reducere de 50% la transportul feroviar, pentru studenți