Neplata pensiei alimentare stabilită la notar, pedepsită cu închisoarea

Modificarea Codului Penal prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă

Inchisoare
Inchisoare sursa foto pixabay

Camera Deputaţilor a adoptat cu 271 de voturi ‘pentru’, în calitate de for decizional, un proiect de lege de modificare a Codului Penal care prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere (cunoscută popular și cu denumirea de ‘pensie alimentară’) stabilită prin act notarial, nu numai prin hotărâre judecătorească, potrivit hotnews.ro.

Propunerea legislativă adoptată de către deputaţi introduce prevederea ca pensia de întreţinere să fie stabilită notarial, iar incriminarea neplăţii acestei pensii, timp de 3 luni, să poată fi făcută pentru ambele căi stabilite ori pe cale judecătorească ori notarial. Astfel, persoana care are obligaţia legală și pentru plata pensiei de întreţinere stabilite și pe cale notarială va putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În prezent legea prevedea sancțiuni doar pentru neplata pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească.

Proiectul modifică articolul 378 din Codul penal, privitor la infracţiunile contra familiei, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221/2023.

Potrivit actului normativ, săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a faptei de neplată, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească şi notarială se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge spre promulgare la șeful statului. Membru AUR, sub control judiciar pentru trafic de influență