Reducere de 50% la transportul feroviar, pentru studenți

Astfel se face o întoarcere în timp, în anul 2016, când studenții aveau gratuitatea de 50%, plusul de acum fiind faptul că nu se limitează numărul de călătorii cu trenul

Co-președintele Alianței USR-PLUS, Dan Barna a precizat, miercuri, în cadrul unei declarații de presă că studenților li se va tăia gratuitatea de pe transportul feroviar, cea de care beneficiau din februarie 2017, urmând ca aceștia să își plătească jumătate din bilet.

„În momentul de față, propunerea este ca studenții să aibă gratuitate de 50% pe toată perioada anului, nu doar în perioada anului școlar. Este un lucru care se găsește la momentul de față în abordarea bugetară”, a spus Dan Barna. Acesta a precizat că nu va exista o limitare a numărului de călătorii.

De la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Studenții au criticat însă acest lucru și au cerut Guvernului să nu elimine această facilitate pentru studenți.

Probleme sunt și cu privire la transportul elevilor navetiști

Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția că pentru mulți dintre cei peste 2 milioane de elevi care au revenit luni la școală, drumul „reprezintă o adevărată provocare, întrucât operatorii de transport nu le mai eliberează abonamente gratuite, motivând prin faptul că nu le-au fost virate, de către consiliile județene, sumele necesare prestării acestor servicii”, conform edupedu.

Potrivit CNE, în acest moment peste 400.000 de elevi fac naveta zilnic, iar situația în care sunt puși acești elevi va putea duce la o rată de abandon îngrijorătoare. Transportul este reglementat de Legea nr. 226/2020, conform căreia elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

„Acest lucru nu se întâmplă, însă, deoarece Guvernul României nu a aprobat normele de aplicare ale legii menționate mai sus, iar consiliile județene nu au temei legal pentru a realiza alocări bugetare pe această filieră, privând astfel de educație, în mod sistematic, sute de mii de elevi”, mai precizează reprezentanții elevilor.