Șoferii care depășesc viteza cu mai mult de 100 de km/h vor avea permisul suspendat 180 de zile

Acest lucru este prevăzut într-un proiect adoptat la Senat

Depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h va fi sancționată cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte similare, potrivit unui proiect legislativ ce are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, adoptat luni de Senat, potrivit g4media.ro.

Ce prevede proiectul

Proiectul, iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate. Potrivit expunerii de motive, modificarea propusă va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi a celor care se află în apropierea acestuia. 

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă pentru fapte comise sub influența alcoolului sau drogurilor vor avea interdicția de a a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei, se arată într-un proiect de lege care modifică Codul Rutier, votat luni seară de Senat cu 105 voturi pentru, din 106 de senatori prezenți. Proiectul de lege mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților pentru a deveni lege. Inițial, proiectul delege prevedea doar o interdicție de șase luni, însă perioada a fost mărită semnificativ în urma unui amendament propus de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Medicamente contrafăcute în valoare de 400 de mii de euro, descoperite în vama Nădlac II