Consiliul Naţional Secuiesc revendică din nou autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc a transmis o scrisoare către Parlament şi Guvern, dar şi spre informarea şefului statului, denumită ”Petiţie de Ziua Libertăţii Secuieşti”.

Consiliul Naţional Secuiesc solicită din nou, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, într-o petiţie adresată Parlamentului, Guvernului, dar şi spre informarea preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Consiliului, autonomia nu nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia, potrivit g4media.ro.

Consiliul Naţional Secuiesc a transmis o scrisoare către Parlament şi Guvern, dar şi spre informarea şefului statului, intitulată ”Petiţie de Ziua Libertăţii Secuieşti”.

 ”Azi, 10 martie 2023 noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime”, se arată în document.

Consiliul consideră că ”autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării”.

”Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Acest lucru este şi în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat”, se mai arată în docimentul citat.