Strada smart Cluj-Napoca

Locuri pentru încărcarea automobilelor, a bicicletelor sau trotinetelor electrice, prize USB pentru dispozitive mobile, Wi-Fi gratuit și un sistem de iluminat inteligent. Acestea sunt câteva dintre dotările primei străzi inteligente din România. Primarul municipiului Cluj-Napoca a anunțat finalizarea lucrărilor în valoare de 6 milioane de lei și promite să implementeze astfel de proiecte în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană).

Prima stradă smart din țară dispune de 551 de metri pătrați de suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați, sistem de irigare cu senzori și un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate. Există patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj și cișmele. Amenajările s-au făcut pe bani europeni.

„Pe lângă reorganizarea spațială, inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil, și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora prin amenajarea de pavaje cu marcaje tactile integrate”, a scris Emil Boc pe pagina de Facebook.

Citește și: Gabriela Firea anunță începerea lucrărilor la Spitalul Metropolitan București

HashtagNews.ro