S-au relaxat restricțiile, vremea ține cu noi și s-a cam migrat spre litoral. Încă se migrează, imaginea este absolut normală și nu vorbim de câteva familii, distanțare socială sau vreo respectare a regulilor. Realitatea este cu totul alta. Zeci de mii de turişti au mers la malul mării sau în staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Nu câteva sute, nu o mie. Zeci de mii.

În acest context, Nelu Tătaru a subliniat evidentul și a făcut o declarație de bun simț: ”Trebuie să facem o analogie şi să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot litoralul.

Vine populaţie din toată ţara şi se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localităţile lor. Acolo se respectă cel mai puţin regulile şi atunci reevaluarea ca şi controale la agenţii economici, reevaluarea la judeţele de unde au venit aceşti conaţionali.

În următoarele două-trei zile vom vedea judeţele care au creşteri”.

Creșteri sunt peste tot în țară, dar am ajuns în etapa în care timpul liber e mai prețios decât sănătatea. Pentru unii. Am ajuns și în situația în care banul e mai important decât viața. Pentru alții. Vorbesc aici de operatorii din turism, care s-au arătat foarte deranjați de declarația Ministrului Sănătății: ”Atitudinea specifică funcţionarului român. Nu ia măsuri, mai bine închide“.

Deocamdată nu a închis nimic și s-a lăsat clar de înțeles din declarația de mai sus că, la un moment dat, se va face un calcul. Nu va alerga poliția după noi pe stradă, nici prin Valea Prahovei, și nici pe litoral. Dar se vor lua măsuri în momentul în care se vor cere măsuri.

”Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem şi această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”.

Se vorbește despre manipulare și exagerări. Asta în condițiile în care am atins un număr foarte mare de îmbolnăviri pe zi. Și, mai grav de atât, să nu uităm de decese.

Se spune că regulile sunt respectate de hotelieri și se insistă pe faptul că turiștilor li se ia temeperatura. Intereseant. Foarte interesant să mi se ia temperatura ca mijloc de protecție. Sau de prevenție.

Chiar nu știam că termometrul din hotel e testul suprem anti COVID.

Citește și: Cu rulota în concediu: o cazare mobilă și sigură

#News