Întâlnire neașteptată cu albinele negre uriașe, specie considerată oficial dispărută încă din 2002

O excursie în Dobrogea te întoarce într-un trecut pe care nu l-ai trăit, dar îl simți. Și tot acolo poți vedea specii considerate dispărute, însă reapărute în mod miraculos

Capul Doloșman (Cetatea Argamum) / Foto: Iulia KELT

În Dobrogea mă întorc de fiecare dată cu drag. Nu știu exact ce are tărâmul ăla, dar atrage turistul ca albina la floare. Și dacă tot veni vorba despre albine, ieri am aflat pentru prima dată de existența albinelor negre. Și-am aflat de ele în cel mai plăcut mod posibil, văzându-le cu ochiii mei polenizând câmpul de rapiță de pe dealul care duce la Cetatea Argamum, străjerul de bază al altor timpuri dobrogene.

Sute, poate chiar mii de albine negre își făceau de treabă prin lanul „neplanificat de om”, ignorând, spre marea mea suprindere, turistul de ocazie, cel trecător prin rapiță. Dacă la început am fost tentată să cred că bâzâitoarele sunt albine obișnuite, ulterior aveam să observ culoarea bizară (mov închis spre negru), ca mai apoi să mă folosesc de miracolul internetului pentru a afla că specia văzută pe dealurile cetății poartă numele (cel puțin popular) de albină neagră uriașă.

Albinele negre uriașe au fost catalogate ca fiind dispărute în 2002

Tot de pe internet aveam să aflu că albinele negre uriașe sau „Violet Carpenter” (Xylocopa violace), așa cum ar mai fi ele numite, au fost considerate dispărute în 2002. De-atunci, o asociație nișată pe conservarea speciei a făcut eforturi nemăsurate pentru a afla dacă mai există totuși exemplare de albine negre în lume, cerându-le utilizatorilor să împărtășească orice dovadă a existenței lor. Spre bucuria tuturor, imaginile nu au încetat să apară, oameni din multe colțuri ale lumii publicând mărturii foto și video care dovedeau faptul că, în ciuda a ceea ce se credea, albinele negre uriașe nu dispăruseră.

Ba mai mult, conform propriilor mărturii, ele nu numai că nu sunt dispărute, însă se regăsesc în număr impresionat în Dobrogea. O veste extraordinară, de altfel, având în vedere că vorbim despre o specie protejată și care, până nu demult, a fost considerată dispărută de pe fața pământului.

În încheiere, un sfat:

Plimbați-vă în natură! Plimbați-vă mult! Respirați, fiți atenți în jurul vostru, conectați-vă cu mediul înconjurător. Însă orice ați face, aveți grijă de albine, indiferent despre ce specie ar fi vorba! Nu le omorâți și nu le stricați habitatul! Importanța lor pentru planetă este una crucială. Uciderea albinelor reprezintă, fără niciun dubiu, echivalentul sinuciderii rasei umane.

Citește și editorialul: Hip-hop dacic cu holteii naționaliști, Sișu și Puya