oua
sursa foto: evz.ro

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după ce livrările au fost afectate de gripă aviară. Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, lucru care afectează livrările de ouă, provocând îngrijorări privitoare la o criză a cărnii de curcan şi pui pentru masa de Crăciun, potrivit digi24.ro.

Asda, al treilea mare lanţ de magazine alimentare după liderul Tesco şi Sainsbury’s, şi-a informat clienţii că vor putea cumpăra cel mult două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă.

„Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie. Potrivit aceleiași surse, unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziţiona, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea. Un purtător de cuvânt de la Sainsbury’s a confirmat că lanţul se confruntă cu unele dificultăţi în aprovizionarea cu ouă, precizând că nu a introdus limite la achiziţii, ci a decis să îşi procure ouă din Italia.

Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creşterea costurilor cu producţia de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Potrivit BFREPA, fermierii pierd practic bani deoarece preţul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanţului de aprovizionare până la fermieri. „În aceste condiţii, o mare parte dintre producători pierd bani şi nu îşi mai permit să producă ouă”, a susţinut un purtător de cuvânt de la BFREPA. Christine Middlemiss, medicul veterinar şef al Regatului Unit, a minimizat ameninţarea la adresa mesei de Crăciun din partea gripei aviare, precizând că anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producţia totală anuală.

O pânză a artistului american Andy Warhol, vândută la o licitație de două minute pentru 85 de milioane de dolari