Șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești, înlocuiți după dublul asasinat de la Onești

Acțiunea de luare de ostatici, ca în filme. În realitate, reacții întârziate

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunțat că șeful IPJ Bacău și adjunctul său, precum și șeful Poliției din Onești și adjunctul său vor fi înlocuiți din funcție în urma luării de ostatici de luni, soldată cu moartea a două persoane. De asemenea a mai anunțat și sesizarea parchetului pentru neglijență în serviciu.

Sesizarea unității de parchet competente cu privire la neglijența în serviciu referitor la modul de intervenție. Sesizarea unității de parchet cu privire la modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului. Înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului șef și a adjunctului acestuia. Înlocuirea din conducerea Poliției municipiului Onești a șefului și a adjunctului acestuia.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, într-o conferință de presă.

Citește și: Bode: „Dacă negocierile nu duceau la un deznodământ fericit pentru poliție, care era planul 2”

Reacții întârziate, la Onești, rapide la „centru”

Ministrul Bode consideră că modul de operare a fost unul lent, cu decizii întârziate. „Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul șef și la adjunctul acestuia, la comanda IPJ se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale. În contextul apelurilor repetate la 112 ale autorului, precum și al riscurilor aferente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat toate datele, nu a informat complet și corect eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple”, precizează Bode.

Au avut echipament corespunzător pentru o reacție fără victime

Ministrul mai spune că, în privința implicării conducerii Poliției Onești, a fost ignorat trecutul criminalului și nu au fost folosite resursele informative și datele din sursele deschide.

„În desfășurarea evenimentelor, comunicarea cu autorul înaintea de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului. Măsurile dispuse au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția. Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului și demersurile acestuia în scopul îmbunătățirii modalității de comunicare și stabilirea unei relații de încredere. Principala deficiență constatată a fost cea referitoare la relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonării acțiunilor și neasumarea responsabilităților”, conchide ministrul de Interne.

Filmul de la Onești

Doi muncitori care renovau un apartament în Onești, județul Bacău, au fost omorâți, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ținut cei doi bărbați ostatici, după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat. Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc și altul la spitalul din Onești. Polițiștii au intervenit în forță și au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns și el la spital. El multiple plăgi împușcate în mâini, picioare, abdomen. Soția lui Gheorghe Moroșan, bărbatul care a ținut ostatici și apoi a omorât doi muncitori în Onești, a fost arestată pentru 30 de zile.

Citește și: Soția celui care tinut ostatici și omorât doi muncitori din Onești, reținută pentru complicitate