Maratonul Vaccinării, la Timișoara

Doritorii se pot imuniza fără programare, doar cu „buletinul”

Dacă prin țară sunt mulți români, încă, sceptici în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid, la Timișoara sunt sute de doritori care vor să treacă cât mai repede de pandemie. Astfel, în sediul Centrului Regional pentru Afaceri Timișoara (CRAFT), începând din această după-amiază și până luni, la ora 8 dimineață, se desfășoară un „maraton al vaccinării”,  românii putând să se imunizeze fără programare, doar cu „buletinul”.

Unul dintre inițiatorii acestui proiect este medicul ATI, Dorel Săndesc, care potrivit presei locale TION, speră să îi impulsioneze e cât mai mulți oameni să se vaccineze.

 „Avem 30 de fluxuri (n.r. cu serul produs de Pfizer), așteptăm oamenii să vină și suntem non-stop aici. Au venit extrem de mulți oameni, mult mai devreme, nu ne așteptam. Pe platformă am avut cam 1.000 de programări. Avem peste 13.000 de doze de vaccin disponibile în aceste zile și îi așteptăm pe toți cei ce doresc să se imunizeze”, a precizat coordonatoarea centrului de vaccinare, Georgiana Bobouțeanu. Potrivit acesteia se pot imunizat aproximativ 200 de persoane pe oră.

Comisia Europeană va achiziționa încă 1,8 miliarde de doze de la Pfizer

Comisia Europeană a declarat că va încheia cel mai mare acord de aprovizionare cu vaccin din lume în câteva zile, asigurând până la 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer BioNTech pentru următorii câțiva ani, relatează Reuters.

Acestea vor fi livrate în perioada 2021-2023, a precizat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite la fabrica de vaccinuri Pfizer din Puurs, Belgia. Potrivit acordului, vor fi incluse 900 de milioane de doze opționale, ar fi suficient pentru a imuniza 450 de milioane de populație din UE.

Până în prezent, Comisia Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, prin două contracte separate. CE intenţionează astfel să nu mai încheie contracte cu compania AstraZeneca, după ce aceasta din urmă a diminuat livrările ca urmare a unor probleme de producţie, executivul comunitar ameninţând pentru aceasta cu deschiderea unei acţiuni în justiţie.

În acest moment, în România sunt disponibile patru seruri împotriva Covid: Pfizer BioNTech (rapelul este la 21 de zile), Moderna (rapel la 28 de zile), AstraZeneca (a doua doză se administrează la 56 de zile) și Johnson&Johnson (administrare în doză unică). Acesta din urmă va intra în circuitul de imunizare de săptămâna viitoare.

Citește și: Vaccinarea cu Johnson&Johnson, de săptămâna viitoare