Cu toate că celor de la OMS le-a luat destul timp ca să realizeze pericolele care se ascund în spatele Coronavirus din China, iată că în sfârșit aceștia s-au trezit. Se pare că virusul letal tinde să evolueze de la stadiul de epidemie, la cel de pandemie, după cum sau declarat autoritățile de curând în comunicate.

Pandemie de Coronavirus, situația devine critică

Pe zi ce trece, numărul celor decedați în urma contactării Coronavirus crește alarmant, astfel că numărul total de morți a ajuns astăzi, 3 februarie, la 304, 14.800 de persoane fiind infectate cu acesta. Cu toate acestea, vorbim doar despre cazurile confirmate, astfel că unele opinii sugerează că în realitate ar fi vorba de un număr mult mai mare, ce se apropie de 100.000 de îmbolnăviri.

Citește și: OMS s-a trezit, Coronavirusul din China, urgență mondială

De altfel, o astfel de ipoteză nu este una imposibilă, judecțnd după faptul că, cel puțin în Asia, există o sumedenie de regiuni extrem de sărace, unde doctorul nu ajunge cu lunile, ce să mai spunem de tratamente și spitale care să asigure îngrijirea corespunzătoare cetățenilor, astfel că o pandemie de Coronavirus devine un subiect inevitabil.

„Răspândirea acestuia (a noului tip de coronavirus, n. red.) seamănă mai mult cu răspândirea A H1N1 decât a SARS, iar eu sunt din ce în ce mai alarmat”, a spus dr. Peter Piot, directorul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Chiar și o mortalitate de 1% ar însemna 10.000 de decese la fiecare milion de oameni”, a declarat Thomas R. Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Prin definiție, pandemia este o epidemie extinsă pe mai multe continente, numărul minim fiind de două. În urma acestei decizii, de a da stare de urgență și de a crește în grad epidemia, la stadiul de pandemie, extrem de multe restricții au fost impuse, atât în aeroporturi, cât și în vămile din întreaga lume.

Ceea ce știm deocamdată despre Coronavirus este că acesta se transmite într-un mod similar gripei, în totală opoziție cu SARS și MERS, după cum declară oamenii de știință.

„Este foarte, foarte transmisibil (noul virus, n. red.) și aproape sigur va fi o pandemie”, a spus dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

Citește și: Spitalul destinat Coronavirus din Wuhan, aproape gata

#News #Coronavirus