Se pare că deși Iran a recunoscut faptul că vina pentru părbușirea avionului ucrainian cu 176 de pasageri le aparține, de curând s-a produs o schimbare de atitudine. Iată că au trecul două spătămâni de la teribila tragedie în care toți cei 176 de pasageri canadieni, ucrainieni și iranieni și-au pierdut viața, iar situația nu pare să se îmbunătățească.

Oficialii de la Teheran le transmit rudelor victimelor accidentului aviatic, „Felicitări”, dovedind că sunt capabili de cruzime nemărginită.

”Guvernul iranian şi liderul spiritual (n.r. – Ayatollah-ul Ali Khamenei) trebuie să răspundă! Dar el (n.r. – liderul spiritual) nici măcar nu şi-a cerut scuze! A fost groaznic!   – Şi când am fost în Iran pentru înmormântare, ei nici măcar nu ne-au permis să ne ocupăm de organizarea evenimentului. Au vrut să controleze ei totul, fiindcă le-a fost frică de orice fel de protest împotriva guvernului.  

Am participat la înmormântare, dar totul era sub supraveghere. Ne-au spus că victimele acestui accident aviatic sunt martiri. Şi au scris: „Aceste victime sunt martiri! Felicitări!“. Adică, ne-au spus: „V-am ucis familiile. Felicitări!“. A fost oribil! Dar a trebuit să suportăm, fiindcă prioritatea noastră a fost să o înmormântăm pe soţia mea.   

Şi, după înmormântarea, eu am criticat nişte oameni cu legături cu liderul spiritual al Iranului. Şi, a doua zi, am primit un telefon din partea Securităţii, în care mi s-a spus că trebuie să dau socoteală pentru criticile aduse. Trebuie să explic de ce i-am criticat. Şi nu pot să descriu în cuvinte cât de brutali, nemiloşi şi iresponsabili sunt aceşti oameni! –

Toate ţările lumii trebuie să facă presiuni pentru ca Iranul să fie tras la răspundere şi să suporte consecinţele acestei tragedii. Cel mai important lucru acum e ca Iranul să trimită în străinătate cutia neagră a avionului. Toate familiile îndurerate au nevoie de linişte. Toţi oamenii au dreptul de a afla motivul care a cauzat această catastrofă. Sper ca ţările lumii să reuşească să forţeze Iranul să trimită cutia neagră, fiindcă doar aşa e posibil să aflăm adevărul din spatele acestei tragedii.  

Citește și: Iranul recunoaște că a doborât avionul din greșeală

Nu pot să spun că m-am simţit ameninţat în Iran, dar când m-au sunat din partea Securităţii, imediat am părăsit Zanjan cu destinaţia Teheran. Şi, pe drum, din nou, am primit mesaje şi telefoane din partea Securităţii. Mi-au spus, din nou, că trebuie să merg la biroul lor şi să-mi explic comportamentul, să explic de ce i-am criticat.  

După acest episod, am hotărât să părăsesc ţara repede. Pentru că nu sunt genul de om care să meargă la ei şi să zică: „Da. Îmi cer scuze că v-am criticat. Îmi retrag cuvintele“. De aceea, am hotărât să părăsesc imediat Iranul şi să devin vocea familiilor victimelor.” a declarat Javad Soleiman pentru CBC Canada.

Javad Soleiman și-a pierdut, de asemenea, soția în accident, astfel, devenind acreditat să vorbească în numele rudelor victimelor avionului prăbușit.

#News #Iran