Iată că după ce un avion ucrainian cu aproximativ 180 de persoane la bord s-a prăbușit săptămâna această la scurt timp după decolarea de pe aereportul din Teheran, noi informații vin să șocheze opinia publică. Deși inițial se speculase implicarea Iranului în doborârea avionului și până de curând nu existase nicio dovadă în acest sens, acum Iranul recunoaște că ar fi responsabil de această tragedie, însă adaugă și faptul că acțiunea nu a fost premeditată, fiind vorba doar de o eroare. Astfel, Iranul susține că nu a intenționat să provoace prăbușirea avionului ucrainian, însă, pe fondul crizei cu Statele Unite, s-a produs o mare eroare.

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru. Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, declară Javad Zarif. 

Reamintim că toate persoanele aflate la bordul avionului au decedat.

„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, transmite armata iraniană.

„Numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat, la rândul lor, că au sesizat pe radare o activitate intensificată, ceea ce a dus la creșterea sensibilității în centrele de apărare aeriană ale țării”, se arată în comunicat.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, se justifică armata iraniană, potrivit comunicatului dat televiziunii CNN.

#News