Mersul pe bicicletă iarna? Dar e frig, bate vântul, e imposibil să faci asta, ai putea să îți zici. Deși aceste întrebări ar putea să pară legitime, în realitate nu ai de ce să te temi de mersul pe bicicletă în timpul anotimpului rece, nu și dacă respecți câteva sfaturi care îți vor ușura misiunea.

Avantajele mersului pe bicicletă

În primul rând, haideți să stabilim de ce este benefic să alegem bicicleta, în detrimentul autoturismului personal. În primul rând, gândiți-vă la traficul infernal al marilor orașe. Cu o bicicletă poți filtra traficul orelor de vârf, întrucât dimensiunile acesteia îți permit să te strecori cu o mai mare ușurință printre mașini. Nu uita, însă, să nu sfidezi pe nimeni și să respecți regulile de circulație. Orice ai conduce, atât timp cât te afli pe carosabil, ești participant la trafic, așadar, regulile de circulație ți se aplică chiar și ție, biciclistule! Odată ce te-ai asigurat că ai doza de bun simț cu tine, poți să te bucuri de faptul că ai ajuns la destinație înaintea BMW-ului X5 al colegului, cu care te-ai întâlnit în trafic. Desigur, tu nu poți atinge viteza lui, însă nici el nu are dimensiunile tale reduse, pentru a se putea strecura în trafic.

Un alt motiv pentru care mersul pe bicicletă reprezintă o idee bună, este faptul că te menții astfel în formă. Dacă condusul unei mașini te ține pironit în scaun toată ziua, iată că o bicicletă îți antrenează mușchii și îți oxigenează creierul și plămânii, atât timp cât porți un filtru de mască – cel puțin până când se soluționează problema aerului irespirabil în București, desigur. Doamna Firea, se aude?

Cum facem ca mersul pe bicicletă pe timp de iarnă să nu devină o corvoadă?

Acum că am stabilit de ce este bine să folosim bicicleta ca mijloc principal de transport, haideți să vedem care sunt soluțiile pentru a o putea folosi și pe timp de iarnă. În primul rând, trebuie să ținem cont de haine. Deși am fi inițial tentați să ne îmbrăcăm cât mai gros, cât mai pufos și cât mai voluminos, aceasta nu este soluția cea mai potrivită. Secretul este îmbrăcatul în straturi sau în foi de ceapă, așa cum unii mai spun. Două-trei bluze termice subțiri, o geacă antivânt, mănuși antivânt, șosete termice, pantaloni rezistenți la intemperii, căciulă care să încapă pe sub casca de biciclist și ochelari de protecție. De asemenea, nu uita să îți echipezi bicicleta cu un set de cauciucuri cu aderență mare. Dacă mașinii tale îi schimbi cauciucurile pe timp de iarnă cu un motiv, gândește-te că același motiv se poate aplica și în cazul bicicletelor.

Într-un final, ai grijă în trafic! Așa cum spuneam, este important să respecți regulile de circulație, însă și să fii atent și prevăzător. Uneori, chiar dacă tu respecți legea, alții s-ar putea să nu o facă.

#News