Nu costă nimic să descarci o aplicație și să-ți și pui încrederea în ea. Există aplicații care îți amintesc când și câtă apă să bei, la fel cum există aplicații care-ți recită poezie pe vreme de pandemie.
Tot românul este născut poet, iar dacă nu e născut poet, clar e născut IT-ist. Există oameni care știu tehnologie și există oameni care doar se laudă că știu tehnologie.

Iar dacă vrei doar să te lauzi că te descurci de minune, bagi niște bani într-o aplicație și-ți uimești prietenii.

A apărut aplicația anti-COVID românească și știm și prețul proiectului: ”modica” sumă de 165.000 de euro.

Aplicația se bazează pe paranoia oamenilor, pe temeri și pe mândria de a avea o aplicație nouă în telefon. A, da. Se bazează și pe comunicarea prin bluetooth. Și are și grijă de identitatea utilizatorului, pentru că fiecare telefon primește un cod unic pe baza căruia comunică cu alte aparate aflate în proximitate. Că, vezi tu, datele personale chiar costă.

Dar, până la urmă, tot la o bază de date ajungem. Sistemul se bazează, însă, pe acceptul utilizatorului, ca odată confirmat pozitiv la infectarea cu coronavirus, să fie introdus în baza de date. Nu cu numele său ori alt mijloc de identificare, ci cu codul unic din aplicație.

”Să presupunem că la câteva zile după ce ai fost în supermarket, unul dintre cei cu care te-ai intersectat merge la spital și e detectat cu COVID-19. În acel moment, doar cu acordul pacientului, medicul introduce într-un server codul generat de aplicație persoanei infectate.

Nici nume, nici număr de telefon, nici un alt fel de date care să poată ajuta la identificarea acestuia. Doar acel cod digital. Odată introdus codul, aplicația îi va avertiza automat pe toți cei cu care a intrat în contact în ultimele 14 zile”, spune Mugurel Bălan.

”Nu-i totuna dacă ai stat zece secunde sau zece minute. Se poate calcula foarte ușor. Însă nu vei avea informații referitoare nici la locul în care te-ai aflat, nici la când s-a întâmplat cu exactitate, pentru a evita un alt tip de probleme”, a mai explicat Bălan.

Aveam nevoie? Nu aveam nevoie? O vom descărca? O vom ignora? Sau ne vom întoarce la vechile măști și la celebra distanțare socială?

Citește și: CFR și regulile pentru elevii care fac naveta

#News