Nu am fost niciodată fan Neversea sau Untold, nu fac parte din publicul lor. Am încercat mereu să evit mulțimile, dar am știut să aleg concertele care mă interesează.

Neversea Festival este cel mai mare festival de muzică care are loc pe o plajă din România. Acesta se desfășoară în fiecare an pe Neversea Beach din Constanța, în apropierea plajei Modern.

Untold nu are loc pe plajă, ci în Cluj. Acesta se desfășoară în fiecare an pe Cluj Arena. Și când spun că în fiecare an, nu exclud 2020.

În fiecare an se vând zeci de mii de bilete. Nu sute, nu mii. Zeci de mii. Iar anul 2020 nu face excepție.

Ce înțeleg: speranța e o caracteristică umană. Să zici că (poate) va trece pandemia până la vară, să nu te îngrijorezi prea tare, să ai răbdare, să-ți păstrezi psihicul cât de cât intact, foarte ok. Foarte, foarte ok.

Ce nu înțeleg: de ce ai pune în vânzare niște bilete când tot ce ai sunt speculații și ceva speranță. Și, de ce ai achiziționa un bilet la Untold sau Neversea în vremuri incerte în care (serios) se cam moare pe capete. Nu vorbesc de cei care au cumpărat abonamentele acum multe luni. Vorbesc de cei care apasă acum butonul prin care achiziționează abonamentul ăla. Și, da, pare incredibil, dar sunt mulți care încă nu s-au lămurit ce și cum stă treaba cu pandemia.

O altă dilemă: cum de au Neversea și Untold parte de organizatori care organizează speranțe și vise? Adică, serios. Vând iluzii, dar chiar obțin bani frumușei din asta. Sau e o strategie (formidabilă, aș zice) de marketing prin care festivalurile să nu aibă prea mult de pierdut?

Neversea: ”În acest moment, pregătirile pentru festival continuă. Avem încredere că autoritățile iau cele mai bune decizii pentru ca efectele pandemiei să fie reduse în cel mai scurt timp posibil. Rămânem optimiști cu privire la organizarea festivalului și continuăm să ne pregătim în acest sens. Te putem asigura că suntem în permanente discuții cu autoritățile, iar desfășurarea festivalului va avea loc doar în condiții de maximă siguranță.

În situația în care vom fi nevoiți să luăm în considerare orice modificare a datei festivalului, vom lua cele mai bune decizii în favoarea voastră, a festivalierilor, și le vom comunica în prealabil pe mediile noastre online”.

Untold: ”Rămânem optimiști cu privire la organizarea festivalului și continuăm să ne pregătim în acest sens. Te putem asigura că suntem în permanente discuții cu autoritățile, iar desfășurarea festivalului va avea loc doar în condiții de maximă siguranță.

În situația în care vom fi nevoiți să luăm în considerare orice modificare a datei festivalului, vom lua cele mai bune decizii în favoarea voastră, a festivalierilor, și le vom comunica în prealabil pe mediile noastre online”.

Serios. Ambele pagini de Facebook folosesc acest comentariu, același de altfel, ca răspuns la cei ce insistă în întrebări. Am mai zis că optimismul nu e de condamnat, că speranța trebuie să rămână dar:

1. Se fac bani frumușei din optimism și speranța multor (copii) inconștienți care încă mai achiziționează abonamente.

2. Răspunsurile astea tip sunt date și la întrebarea: ”Mi se vor restitui banii în cazul anulării evenimentului?”.

3. Nu, contravaloarea biletelor achiziţionate nu va fi restituită. Pentru că asta este stipulat în regulamentul întocmit de organizatori.

E vina organizatorilor că vânzarea continuă? E vina publicului că achiziționează abonamente, chiar și pe perioada pandemiei? Sau e vina celor care nu citesc și nici nu respectă regulile? Înclin spre a treia variantă.

Ce știu eu, din experiența personală, e că un contract trebuie citit în totalitate. Chiar și literele alea mici. Sau, mai ales literele alea mici. Că riști să semnezi că-ți vinzi un rinichi sau poate chiar viața. Dar, din nou, asta-s eu.

Citește și: Papa a făcut unul din cele mai inteligente gesturi de om politic

#News