Nu vreau să mai aduc în discuție diferențele dintre ortodocși și catolici, Papa, Paște, preoți și biserici. Ce știu și ce am reținut din fragedă pruncie e că România e stat laic. Că nici popa și nici dascălul nu ar trebui să-mi decidă mie viitorul. Sau sănătatea. Sau, să-mi decidă mie deciziile.

De coronavirus, țara asta e o Românie întoarsă cu susul în jos, singură și condamnată să asculte aberații politice care îți cam omoară psihicul.

De Paște, România e la fel de anapoda, condamnată să primească lumina, la pachet cu coronavirusul. Și asta omoară fizicul.

Problema e când ne vindem pe mai puțin de 30 de arginți. Că Iuda s-a spânzurat după, a fost regretul personal. Ce aleg politicienii pentru noi, nu se cheamă suicid, ci execuție în masă. E ciudat când Guvernul acționează politic așa cum cântă popa și e și mai ciudat când fix lumina sfântă ucide. Și nu te mai salvează nici Papa.

Iar când ” hai să dăm mână cu mână” se referă strict la popi și politicieni, România asta laică, și frumoasă, și liberă se supune ca mielul de Paște.

Vela a evoluat puțin: nu mai vorbește pe silabe. Iohannis a evoluat puțin: și-a dat seama că e președinte.

Se discută mai mult și cu mai multă logică pe Facebook, decât se discută în Guvern:

”Când Papa Francisc a oficiat, aproape singur, slujba de Paște, a făcut unul din cele mai inteligente gesturi de om politic. O imagine care a rupt inimile tuturor, atei sau credincioși. Pentru că a înțeles că lumea e speriată și, la vremuri excepționale, e nevoie de gesturi excepționale.

Și nu uitați: peste 60 de preoți italieni au murit asistând bolnavii și medicii din spitale. Cazul părintelui Berardelli, care și-a cedat ventilatorul mecanic și a murit, a fost exemplar. Sunt semne că credința renaște în Italia.

Ceea ce securiștii tâmpiți din fruntea Bisericii Ortodoxe Române nu înțeleg. Sunt și voi rămâne un credincios ortodox, dar ce face nomenklatura stupidă care a pus mâna pe BOR e o nenorocire, o rușine. Ani întregi au fost asociați numai cu mafioți, eu nu uit cum îl decorau pe Dragnea.

Când a început pandemia, te așteptai să facă un minim gest inteligent: să anunțe că opresc lucrările la biserici și dirijează resursele spre spitale. Nu au făcut-o.

Acum, decizia de a primi exceptare de la regulile de izolare va genera – dar cred că a generat deja – doar furie. Asocierea guvernului PNL cu banda pesedistă din fruntea BOR nu le va aduce nici un vot, va ajuta doar PSD. Cum e posibil ca poliția să escorteze preotii ca să ducă lumină? E ridicol, e absurd, e grotesc.

Puteam sărbători Paștele în inima noastră, in casele noastre, în familiile noastre, nu era nevoie să vină miliția să ne aducă lumină. Lăsați-mă să cred că Bunul Dumnezeu era alături de noi dacă aprindeam o lumânare, deschideam Biblia și spuneam o rugăciune în singuratatea casei noastre. Ne apropie acest circ cu girofar de El? Eu nu cred.”

Citește și: Klaus Iohannis, nemulțumit de acordul MAI-BOR

Foto

#News