legea bugetului 2020
Klaus Iohannis

Profesor de meserie, președintele Klaus Iohannis a ținut să scoată în evidență importanța educației în România. Firește, ceea ce am notat noi în titlu nu se află printre declarațiile președintelui, însă esența ar cam aceeași. Astfel, plusând pe programul „România educată”, Iohannis a spus că o nouă etapă a acestuia este pusă pe masa de discuții.

Citește și: Discursul președintelui Iohannis la Iași

„Educația este unul dintre pilonii pe care îi consider fundamentali pentru dezvoltarea țării noastre pe termen lung și, de aceea, mă bucur să lansăm aici, la Palatul Cotroceni, cele patru documente de politică publică elaborate de către experții Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Aceste documente pe care le punem acum în discuție publică sunt valoroase tocmai pentru că sunt bazate pe realitățile românești, dar și pe identificarea de exemple de bună practică din mediul internațional”, a spus președintele la Palatul Cotroceni.

Citește și: Monica Anisie, polițista

„Cele patru domenii acoperite în aceste documente, respectiv cariera didactică, managementul școlar, echitatea și educația timpurie, sunt cruciale pentru transformarea în bine a învățământului din România. Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puțin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice. Lipsa unei educații de calitate, care să fie accesibilă pentru toți copiii din țara noastră, devine o amenințare pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a adăugat Klaus Iohannis.

Citește și: Creșteri salariale pentru profesori

„Un prim exemplu este educația profesională, ajunsă în urmă cu doar un deceniu în pragul desființării complete. În prezent, ca urmare a modernizării economiei românești și a importanței crescute a muncii calificate, învățământul profesional, și mai ales cel dual, reprezintă o importantă șansă pentru mii de tineri români. O altă hibă a învățământului românesc este lipsa sectorului educațional dedicat meseriilor cu nivel înalt de calificare. Educația profesională este încă la noi asociată cu terminarea studiilor după 11 clase”, a completatacesta.

#News