Alertă meteo de temperaturi extrem de scăzute pentru România

Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului

Frig
Frig. sursa foto: observatornews

Fenomene meteo extreme din cauza unui vortex polar, transmit reprezentanții ANM. Încă din această noapte, vortexul polar va pune stăpânire peste vestul, centrul, sudul şi estul continentului. Meteorologii din opt ţări au emis deja alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu, în timp ce specialiştii din Italia au anunţat că săptămâna ce urmează vine cu temperaturi mult mai mici decât cele înregistrate în săptămâna de Crăciun, potrivit g4media.ro.

Vortexul polar se îndreaptă spre România, iar potrivit meteorologilor, vremea va începe să se strice începând din noaptea de luni spre marţi.

 Temperaturile vor scădea în toată ţara, iar diferenţele ar putea ajunge chiar şi la 10 grade Celsius de la o zi la alta. De asemenea, vor fi ninsori puternice în multe zone din ţară.Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a explicat că vremea va fi deosebit de rece, în special marţi: „Această primăvară este una foarte capricioasă şi ne aduce, săptămâna viitoare, un nou episod cu temperaturi scăzute. Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii. Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim şi despre forma precipitaţiilor pentru că, începând de mâine noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara.

Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă.

Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri”. Se vor aduna cantităţi imporante de precipitaţii, deci atenţie şi la mesajele care vor veni dinspre colegii hidrologi (…)”. Potrivit unor estimări, în următoarele zile, vortexul polar ar putea aduce în România ninsori puternice, astfel că stratul de zăpadă ar putea ajunge chiar şi la 100 de centimetri în zona montană. Totodată, un strat de zăpadă de aproximativ 15 centimetri s-ar putea depune şi în zona de nord şi nord-est a României.

Zeci de oi omorâte de un urs, în județul Harghita